Skip to main content

Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία – Μάχη με τις φλόγες μέσα στα χωριά

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ)

Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο της φονικής πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για άλλη μια μέρα με νέες αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας που καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή έχουν σταλεί διαδοχικά μηνύματα από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές  Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος είπε ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Κόλαση στην Κορινθία: Φονική πυρκαγιά με 2 νεκρούς – Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο (φωτογραφίες, βίντεο)

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική Πατρών-Κορίνθου

Σημειώνεται ότι για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήμα της Πατρών Κορίνθου. Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για προληπτικούς λόγους από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Στα Ροζενά ο Β. Κικίλιας

Παράλληλα, στα Ροζενά Κορινθίας όπου από χθες είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά, έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Αργά το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη υπό τον κ. Κικίλια, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν νωρίτερα και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Αττικής. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή που κατακαίει η φωτιά. Πολλές είναι οι ενεργές εστίες και στην Λυγιά.

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές: Κλειστά τα σχολεία σε Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη