Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 1η Οκτωβρίου

Δείτε ποιους Αγίους τιμάει η Εκκλησία

Τρίτη, 1η Οκτωβρίου σήμερα, και  η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη  Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου και την Τιμία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται επίσης:

  • Ο Άγιος Ανανίας ο Απόστολος
  • Ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός και ποιητής των Κοντακίων
  • Ο Όσιος Ιωάννης ο Ψάλτης ο Κουκουζέλης

Ο Απόστολος Ανανίας ήταν μαθητής του Ιησού Χριστού και επίσκοπος Δαμασκού.

Παραδοσιακά συγκαταριθμείται μεταξύ των Εβδομήκοντα αποστόλων. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων (9, 10-18) ήταν αυτός ο οποίος έλαβε εντολή από τον Θεό, να πάει να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο, τότε Σαούλ, ο οποίος είχε τυφλωθεί από τον Θεό, με σκοπό να τον θεραπεύσει. Ο Ανανίας ήταν και αυτός ο οποίος, μετά τη θεραπεία του Παύλου, τον βάπτισε.

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υμνογράφους της Ελληνικής γλώσσας, ονομαζόμενος και «ο Πίνδαρος της ρυθμικής ποίησης». Άνθισε κατά τον 6ο αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο «Χρυσός Αιώνας» της Βυζαντινής υμνογραφίας. Γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια είτε στην Χομς είτε στη Δαμασκό, στη Συρία. Βαπτίστηκε χριστιανός όταν ήταν ακόμη παιδί. (Το αν και αν οι γονείς του επίσης προσηλυτίστηκαν δεν είναι γνωστό). Έχοντας μετακομίσει στη Βηρυτό, χειροτονήθηκε διάκονος στην Εκκλησία της Αναστάσεως εκεί. Αργότερα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:

  1. Ανανίας, Νίνος
  2. Θηρέσιος, Θηρεσία
  3. Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή