Skip to main content

4 γονείς συλλαμβάνονται κάθε μέρα, φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και μία ιστορική εταιρεία κινδυνεύει με έξωση

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ)

Όχι στο Μεξικό, εδώ στη Ελλάδα

Από τις αρχές του έτους, πάνω από 35 ανήλικοι και 4 γονείς συλλαμβάνονται σε καθημερινή βάση από την αστυνομία. Όχι στο Μεξικό ή στο Ελ Σαλβαδόρ. Εδώ στην Ελλάδα.

Στους γονείς οι χειροπέδες είναι για παραμέληση ανηλίκου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά τους εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς.

Οι ηλικίες, η συχνότητα, η αγριότητα και η φύση των περιστατικών (είδαμε ακόμη και επιβεβαιωμένη από ιατροδικαστή καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου από 5χρονο σε νηπιαγωγείο!), η καταγραφή τους, η με περίσσεια άνεση κυκλοφορία τους στο διαδίκτυο, τα πάντα σοκάρουν.

Ορθώς έρχονται πιο αυστηρές ποινές, όπως φυλάκιση, για τους γονείς; Ορθότατα. Γιατί τα πάντα ξεκινούν από το σπίτι. Αν οι γονείς δεν βάλουν τα όρια, κανένα σχολείο και κανένα κράτος δεν μπορεί να το κάνει. Αλλά όποιος νομίζει ότι οι αυστηρότατες ποινές αρκούν για να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια μάστιγα είναι βαθιά γελασμένος.

Φωτιές

Βαθιά γελασμένοι και όσοι πιστεύαμε ότι δεν θα ήταν δυνατόν ο Σεπτέμβριος να μας αποχαιρετίσει με μία φωτιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη για 48ωρο και που άφησε πίσω της σπίτια και περιουσίες σε στάχτη και δύο νεκρούς.  Μία νέα εφιαλτική πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε. Πότε είπαμε έρχονται τα Canadair; Το 2027. Έχουμε δρόμο (και καταστροφές) μπροστά μας…

Φωτιές και στη διεθνή σκηνή, με την εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και τον Νετανιάχου να αψηφά ΗΠΑ, Ευρώπη και κάθε σύσταση της Δύσης. Η στήλη δεν ενδείκνυται για γεωπολιτικές αναλύσεις, αλλά πραγματικά ακόμη δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι υπήρξε ελληνικό κόμμα που καταδίκασε… τη δολοφονία ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ας μην απορεί μετά πώς κατέληξε από τη 2η στην 5η θέση των δημοσκοπήσεων.

Τη δεύτερη θέση στις έρευνες γνώμης κρατάει πάντως σταθερά το ΠΑΣΟΚ, όπου απομένουν λίγα μόνο 24ωρα για τις κάλπες. Ανδρουλάκης και Δούκας φαίνεται να έχουν προβάδισμα, απειλούμενοι όμως από Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Τι θα πρέπει να κάνει τους πάντες να αισθάνονται πως κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα; Αυτό το «κανένας», που παίρνει πρωτιά στην ερώτηση, «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πάρτι (για τα 50 ή… τα 5 χρόνια)

Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρεμιέρα του «Πάρτι γενεθλίων» στο Λονδίνο, και η εικόνα ενός σπασμένου σκελετού γυαλιών που ακουμπάει, πρόχειρα κολλημένος με λίγη ταινία, επάνω στην ανδρική μύτη είναι πλέον οικεία. Ο Χάρολντ Πίντερ στήνει θεατρική ιστορία. Στην ελληνική σκηνή, όμως, έχουμε άλλο «πάρτι γενεθλίων».

«Να θυμίσω, φορώντας και το κομματικό μας καπέλο, ότι την Παρασκευή “θα πάμε όλοι Ρηγίλλης”, όπως λέει και το σύνθημά μας. Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας… ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές», είπε χθες ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι φίλοι, προφανώς, είναι οι μετεγγραφές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που θα γιορτάσουν στο γαλάζιο υπαίθριο πάρτι…5 χρόνια και κάτι. Όσο για τον στόχο των εορτασμών; Μία διέξοδος στην εσωκομματική γκρίνια.

Σωτηρία ή… έξωση

Στα του επιχειρείν διέξοδο αναζητεί και η Yalco, από το επίπονο και επίμονο τέλμα των τελευταίων ετών. Η εταιρεία, της οποίας η ιστορία ξεκινά στις αρχές του 20ουαιώνα, πρέπει να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της θέση, διαφορετικά απειλείται με άμεση… έξωση από το Χρηματιστήριο, όπου εδώ και μια 4ετία βρίσκεται στην Κατηγορία της Επιτήρησης.

Μία από τις πρωτοβουλίες της τρέχουσας περιόδου είναι και το σχέδιο απόσχισης του κλάδου εμπορίας (υαλικών, ειδών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης).

Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, δεδομένων των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, του «κόκκινου» κεφαλαίου κίνησης, αλλά και των μεγάλων οφειλών.

Ωστόσο, ομολογουμένως, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, αν λάβουμε υπόψη την προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα ανεπιβεβαίωτα σενάρια περί πιθανού ενδιαφέροντος από «λευκό ιππότη».

«Δεν είναι άχρηστα»

Σωτηρία βρέθηκε και για τα 2 εκατ. εισιτήρια που έχει στη διάθεση του ο  Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, τα οποία κινδύνευαν λόγω έλευσης του μετρό να μείνουν αδιάθετα. Δεν είναι άχρηστα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Μετρό, απαντά η διοίκηση του Οργανισμού, μετά το κύμα των αντιδράσεων.

Επιπλέον, θα προχωρήσει κανονικά η τροποποίηση της σύμβασης της ΚτΠ για επιπλέον 2,7 εκατ. εισιτήρια (για χρήση και στο μετρό) και για 100.000 ηλεκτρονικές κάρτες χωρητικότητας 8k μετά την εκ νέου εξέταση (υπάρχει προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο). Ήδη είναι στον «αέρα» και ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για την προμήθεια 960.000 νέων καρτών 8Κ.