Skip to main content

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας: «Πήγαν να βοηθήσουν και έχασαν τη ζωή τους» – Τι δήλωσε η αδερφή ενός εκ των δύο θυμάτων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI

Οι νεκροί είναι δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Ξυλόκαστρο Κορινθίας μετά τον θάνατο των δύο ανδρών από τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, Κυριακή.

Οι νεκροί είναι δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών που αγνοούνταν από χθες και οι οποίοι είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας.

«Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, πήγαν να βοηθήσουν με το μηχανάκι με έναν ακόμα φίλο του» δήλωσε η αδερφή ενός των δύο θυμάτων, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν ξέρω ποιους πήγε να βοηθήσει. Μόνο ζώα και δέντρα υπήρχαν εκεί, δεν υπήρχαν σπίτια» ανέφερε η ίδια.

Περιγράφοντας όσα έγιναν, είπε πως «το μόνο που ξέρω από τα παιδιά που γύρισαν με το πυροσβεστικό, είναι πως τους είπαν να γυρίσουν και απάντησαν ότι θα μείνουν να σβήσουν τη φωτιά. Από εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε νέα τους».

«Από τα παιδιά το έμαθα. Είχα έρθει εδώ στο πατρικό μου να δω τι συμβαίνει και το έμαθα από τις κόρες μου. Όταν γύρισε το πυροσβεστικό μου είπαν οι άλλοι, που τους γνωρίζω, ότι ο αδερφός μου και ο φίλος είχαν πει θα μείνουν…» συνέχισε η ίδια.

Με σπασμένη φωνή, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να πει κακό λόγο για εκείνον».

Σημείωσε επίσης ότι «ζούμε σε μια τριτοκοσμική χώρα που δεν υπάρχει υποδομή και βοήθεια για τίποτα».

«Ο αδερφός μου είχε τρία παιδιά, ο φίλος του περίμενε το τρίτο του παιδί. Τι κόσμο θα παραδώσουμε σε αυτά τα παιδιά;» διερωτήθηκε.

Νέο 112 για απομάκρυνση κατοίκων μετά τις αναζωπυρώσεις

Το μεσημέρι σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε εστίες μέσα σε χαράδρες. Οι άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά ανατολικά από τα Ροζενά Κορινθίας.

Μέσω του τελευταίου μηνύματος, οι κάτοικοι των περιοχών Χελυδόρεο και Ζάχολη του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κλήθηκαν να απομακρυνθούν μέσω της μέσω επαρχιακής οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας.

Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας, προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λυγιά.

Κάηκαν σπίτια

Η έκταση της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εναέρια μέσα που συνδράμουν. Συγκεκριμένα, από αέρος επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Συλλυπητήρια Β. Κικίλια στις οικογένειες των 2 νεκρών

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας, εκφράζει μέσω ανάρτησής του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κορινθία: Νέο 112 για απομάκρυνση κατοίκων μετά τις αναζωπυρώσεις

Κόλαση στην Κορινθία: Φονική πυρκαγιά με 2 νεκρούς – Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο (φωτογραφίες, βίντεο)