Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Παραμένει σταθερά ένας δυναμικός bike friendly προορισμός

Η πόλη πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων που δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του

Ανανεώθηκε για δεύτερη κατά σειρά τριετία το σήμα Bike Friendly για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, από τη NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Το σήμα, που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, πιστοποιεί ότι ένας δήμος-προορισμός πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων που δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του. Συμβάλλει στην προώθηση της ποδηλασίας στην περιοχή ως ένας τρόπος άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τον δήμο Αλεξανδρούπολης ως προορισμό εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού.

Το σήμα παρέλαβε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης, από τη γενική διευθύντρια της NatTour, Βίκυ Καραντζαβέλου.

Αλεξανδρούπολη, ιδανικός τόπος για ποδηλατικές διαδρομές

Το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει πανέμορφες διαδρομές στη φύση, με υπέροχες τοποθεσίες για εξερεύνηση μέσα από πύργους και φαράγγια, μέσα σε δροσερούς πλατανότοπους και κάτω από παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Μια μοναδική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον υγροβιότοπο του Δέλτα του ποταμού Έβρου, όχι μόνο γιατί φανερώνει έναν τόπο γεμάτο σπάνια φυτά και πουλιά, αλλά και γιατί η βαρκάδα με τη «μπλάβα» (όπως λέγεται η παραδοσιακή βάρκα για το ποτάμι) μέσα στην ομίχλη του ποταμού Έβρου δίπλα από κοπάδια ροζ φλαμίνγκο και με θέα το νησί της Σαμοθράκης είναι μια στιγμή που δεν μπορείς να ζήσεις πουθενά αλλού.

Η Αλεξανδρούπολη είναι γνωστή και ως καλοκαιρινός προορισμός. Οι παραλίες που εκτείνονται σε ένα μέτωπο 25 χιλιομέτρων με τους γραφικούς ορμίσκους και τις απέραντες αμμουδιές χαρίζουν εδώ και χρόνια μοναδικά καλοκαίρια σε μικρούς και μεγάλους.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης προσφέρει στους ποδηλάτες:

• Ένα μεγάλο και σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μέσα στην πόλη, που διαρκώς αναβαθμίζεται και μεγαλώνει.
• Κατάλληλη οδική σήμανση για τα ποδήλατα σε όλο το οδικό δίκτυο.
• Ένα δίκτυο από χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για ποδήλατα.
• Πάνω από 300 ποδηλατικές διαδρομές που έχουν καταγραφεί από τους ποδηλάτες κατοίκους ή επισκέπτες στα γεωγραφικά όρια του δήμου. Πρόκειται για γενικές ή ειδικές διαδρομές με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, σε τοποθεσίες απίστευτης ομορφιάς.
• Ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων πώλησης και επισκευής ποδηλάτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που προτιμούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.
• Εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στο ποδήλατο, ανοιχτές στο κοινό που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και κάνουν ακόμη πιο απολαυστική τη Αλεξανδρούπολη για τους ποδηλάτες.
• Ένα δραστήριο και καλά οργανωμένο σύλλογο που προβάλλει την ποδηλατική δραστηριότητα, τον ποδηλατικό αθλητικό σύλλογο Alexandroupolis Bike Team.

Το δίκτυο των «Bike Friendly Προορισμών» στην Ελλάδα αποτελείται από μία σειρά επιλεγμένων προορισμών, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την προσπάθειά τους για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και την αφοσίωση τους στην εξυπηρέτηση του τουρίστα-ποδηλάτη.