Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε τους Αγίους που τιμάει σήμερα η Εκκλησία

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη Σύναξη των Αγίων Ισιδώρων.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

  • Ο Άγιος Καλλίστρατος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ
  • Ο Άγιος Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα
  • Η Αγία Ακυλίνα η Νεομάρτυς
  • Η Αγία Επίχαρις η Μάρτυς

Η Αγία Ακυλίνα

Μαρτύρησε σε ηλικία μόλις 19 ετών, στις 27 Σεπτεμβρίου 1764. Καταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας της όμως, σκότωσε ένα Τούρκο και για να αποφύγει την τιμωρία του θανάτου, δέχτηκε τον μουσουλμανισμό. Αλλά η μητέρα της έμεινε σταθερή στην πίστη, την οποία και της δίδαξε. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του πατέρα της και τις απειλές των Τούρκων, η Ακυλίνα δεν αρνήθηκε τον Χριστό. Όταν την οδηγούσαν στο μαρτύριο την ακολουθούσε και η μητέρα της, που την παρότρυνε σ’ αυτό.

Η Αγία Επίχαρις

Καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (298 μ.Χ.). Συνελήφθη επειδή ήταν χριστιανή από τον έπαρχο Καισάριο και ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό. Βασανίστηκε και θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού.

Ο Άγιος Καλλίστρατος

Ο Άγιος Καλλίστρατος μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.) μαζί με 49 στρατιώτες, που είδαν ένα θαύμα και πίστεψαν στον Χριστό. Καταγόταν από την Καρχηδόνα και οι γονείς του, καθώς και οι πρόγονοί του, ήταν χριστιανοί. Κατετάγη στον Ρωμαϊκό στρατό αλλά δεν εγκατέλειψε τις χριστιανικές συνήθειές του όπως η βραδινή προσευχή. Τον κατήγγειλαν στον ειδωλολάτρη στρατηγό Περσεντίνο.

Εκείνος, αφού διέταξε πρώτα τον βασανισμό του, ακολούθως διέταξε να τον τοποθετήσουν μέσα σε ένα δεμένο σάκκο και να τον ρίξουν στη θάλασσα. Με θαυματουργό τρόπο ο σάκκος σχίστηκε και δύο δελφίνια έσωσαν τον Καλλίστρατο. Σαράντα εννέα στρατιώτες που είδαν το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό. Θανατώθηκαν όλοι δια αποκεφαλισμού.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν σήμερα οι:

  • Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη
  • Επίχαρις, Επιχάρια
  • Ζήνων
  • Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη