Ένας από τους αυξημένους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέρχεται από μια απροσδόκητη πηγή: τους γονείς τους.
Πολλοί γονείς επιλέγουν να μοιράζονται φωτογραφίες ή βίντεο με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που είναι γνωστό ως «sharenting». Γιατί όμως αυτό το γεγονός ενέχει πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά;
Την ώρα που ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σημαντικό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, αξίζει να γνωρίζουμε ότι η πιο συχνή μορφή του σήμερα είναι μέσω της χρήσης φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό τα παιδιά ανησυχούν ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι γονείς τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.
Έρευνα που επικαλείται το CNN, αναφέρει ότι τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να βρεθούν στο στόχαστρο για το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων.
Μια ακόμη πιο τρομακτική προοπτική είναι η πιθανότητα οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι γονείς να προσελκύσουν την προσοχή των εγκληματιών. Για παράδειγμα, εικόνες παιδιών θα μπορούσαν να ληφθούν από τους λογαριασμούς των γονέων τους και να αναδημοσιευθούν σε ιστότοπους για παιδόφιλους. Και οι πληροφορίες που δημοσιεύουν οι γονείς -όπως το όνομα του σχολείου των παιδιών τους ή φωτογραφίες της στάσης του λεωφορείου τους- θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες που οι επιτήδειοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τους εντοπίσουν εκτός σύνδεσης.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά από το sharenting
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τι μαθαίνουν τα παιδιά από το sharenting. Αν τα παιδιά μεγαλώνουν νιώθοντας υπεύθυνοι για το ότι ποζάρουν συνεχώς για φωτογραφίες για να προσελκύσουν την προσοχή των άλλων, μπορεί να πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να αναζητούν εξωτερική επιβεβαίωση – αντί να επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες ή να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό, ακόμη και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί για το διαδικτυακό κοινό. Η αναζήτηση μεγάλης εξωτερικής επιβεβαίωσης συνδέεται με άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες.
Πώς να μοιράζεστε υπεύθυνα;
Φυσικά, δεν είναι επί της αρχής επιβλαβές το sharenting. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τα παιδιά όταν οι γονείς μοιράζονται.
Πρώτον, οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημοσιεύουν φωτογραφίες σε ιδιωτικούς λογαριασμούς. Πρέπει να εγκρίνουν τα αιτήματα για να γίνει κάποιος φίλος τους ή να τους ακολουθήσει – και θα πρέπει να το κάνουν μόνο αν γνωρίζουν το άτομο εκτός σύνδεσης.
Φυσικά, η κοινοποίηση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς δεν είναι ασφαλής. Το περιεχόμενο θα μπορούσε να παραβιαστεί ή να αποκτήσει πρόσβαση το προσωπικό ενός κοινωνικού δικτύου – ή ένας από τους φίλους τους θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστος όσο αναμενόταν. Αλλά με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των παιδιών άνθρωποι με κακές προθέσεις.
Εάν δημοσιεύουν δημόσια, οι γονείς μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ένα emoji πάνω από το πρόσωπο του παιδιού τους – μια στρατηγική που εφαρμόζεται ως γνωστόν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg.
Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε αν οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός πλαισίου ή για να φέρουν σε δύσκολη θέση τα παιδιά – τώρα ή στο μέλλον.
Με πληροφορίες από το CNN
Διαβάστε επίσης
ΠΟΥ: Το 11% των εφήβων εμφανίζει σημάδια εθισμού στα social media