Skip to main content

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Σύμβαση για 414 νέα πυροσβεστικά οχήματα – Τα 160 θα παραληφθούν πριν τον Μάιο 2025

ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κικίλιας: Το ΑΙΓΙΣ υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς

Σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, υπέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για έργο αξίας 48,3 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των οχημάτων για  κατάσβεση πυρκαγιών, διάσωση, μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού κ.α.

Η προμήθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά και βοηθητικά τύπου VAN, διπλοκάμπινα pick-up 4Χ4, βραχιονοφόρα, λεωφορεία 22 θέσεων, υδροφόρες μεταφοράς, κ.α.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι από τα 414 οχήματα, τουλάχιστον 160 θα παραληφθούν πριν την αντιπυρική περίοδο του 2025, πριν τον Μάιο του 2025, ενώ μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχουν παραδοθεί 235 οχήματα. Υπογράμμισε δε την επιβεβλημένη ανάγκη ανανέωσης του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η ηλικία των οχημάτων που διαθέτει σήμερα κυμαίνεται από 10 έως 49 έτη, μόνο το 15% είναι κάτω από 9 έτη.

Όπως σημείωσε, «προβληματιστήκαμε πολύ με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όταν πέρυσι αυτή την εποχή ήρθε άγονος ένας διαγωνισμός για το σύνολο των οχημάτων διαφόρων τύπων του Πυροσβεστικού Σώματος. Και αποφασίσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, τους μήνες που πέρασαν- οι διαγωνιστικές διαδικασίες διήρκεσαν στο σύνολό τους 10 μήνες- να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εξοπλίσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, του οποίου οι ανάγκες  είναι εξελισσόμενες, αλλά και τους νέους αξιωματικούς, νέους δόκιμους, νέους πυροσβέστες, νέους δασοκομάντος, τους εθελοντές μας και όλη την ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Φέτος βρισκόμαστε 24% κάτω από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 20ετίας, στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, τεράστιες μάχες, κόπο και αγώνα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των εθελοντών μας, των δασαρχών, των δασεργατών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, όλων αυτών των φορέων που ενωθήκαμε μαζί και κάναμε τεράστια προσπάθεια το φετινό καλοκαίρι, που κάποιοι, πριν ξεκινήσει, προμήνυαν την πιο δύσκολη, την πιο τραγική περίοδο για τη χώρα μας, και εγώ ο ίδιος είχα παραδεχτεί ότι πράγματι θα είναι η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος που θα αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως οι προσλήψεις νέων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε είναι δασοκομάντος, είτε πυροσβέστες, είτε μέσω διαγωνισμών, είτε μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων για τους αξιωματικούς που εισέρχονται στις σχολές ή τους δόκιμους πυροσβέστες, θα συνεχιστούν και φέτος.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε πως «ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας για την υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ ολοκληρώθηκε σήμερα.

Οι προμήθειες που υπογράφουμε αλλάζουν ουσιωδώς την επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και οι νέοι που μπαίνουν στο Σώμα πρέπει να είναι υπερήφανοι που η Πολιτεία πλέον μπορεί να τους παρέχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος ΑΙΓΙΣ έχει ολοκληρωθεί, όμως έρχονται πολύ μεγαλύτερες συμβάσεις, μαζικές προμήθειες βαρέος εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις οποίες το PPF (η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ) ήδη έχει ξεκινήσει να εργάζεται.

Στόχος μας είναι στο τέλος του 2025 η Ελλάδα να είναι μια άλλη χώρα στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Το ΑΙΓΙΣ για εμάς είναι ο φάρος για την επόμενη μέρα του ΤΑΙΠΕΔ που, μέσα στην μεγάλη ομπρέλα του Υπερταμείου, αναδεικνύεται σε βασικό εταίρο του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση μεγάλων έργων στρατηγικής σημασίας».