Skip to main content

Daniel: Γενναίες ιστορίες για το αύριο, έναν χρόνο μετά την καταστροφή

Νίκος Τσιώρας, Συνέταιρος στη Homeline

Interamerican & Anytime: Χτίζοντας ξανά την ελπίδα, δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Ένας χρόνος έχει περάσει από το καταστροφικό φαινόμενο «Daniel» με τη Θεσσαλία να πλήττεται σφοδρά. Μέσα στην απελπισία, ωστόσο, η Interamerican και η Anytime, πιστές στο χρέος τους, στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων και στήριξαν γενναία και παντοιοτρόπως τη γιγάντια προσπάθεια των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να επανέλθουν στον βαθμό του δυνατού, στην καθημερινότητα, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο, λένε, και οι μαρτυρίες που ακολουθούν αποτελούν περίτρανη απόδειξη πως, ακόμη και όταν βλέπεις τους κόπους μιας ολόκληρης πορείας να καταστρέφονται δια παντός από το φαινόμενο «Daniel», η ελπίδα μπορεί να κρατηθεί ζωντανή. Πρόκειται για ανθρώπους που ανέσυραν από μέσα τους την ψυχική δύναμη να κάνουν μια νέα αρχή θέτοντας και πάλι σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους. Όλα αυτά με έναν σύμμαχο στιβαρό και πρόθυμο δίπλα τους. Διαβάστε τις ανθρώπινες ιστορίες σθένους και δυναμισμού όπως τις κατέγραψε η Danezis Stories, μέσω μιας αλληλουχίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κεντρικό μήνυμα «Χτίζοντας ξανά την ελπίδα», με την υπογραφή της Interamerican και της Anytime.

Θα γνωρίσετε επιχειρηματίες με δράση στις περιοχές που επλήγησαν από το φαινόμενο και οι οποίοι στηρίζουν τις τοπικές κοινότητες και φυσικά την οικονομία της χώρας, να επικοινωνούν με συγκλονιστικό τρόπο τις ανησυχίες και την απελπισία τους βλέποντας την ορμή του Daniel να σαρώνει τα πάντα και να δημιουργεί εικόνες ανείπωτης καταστροφής. Την ίδια στιγμή όμως, η αμεσότητα στην ανταπόκριση του Ομίλου Interamerican στις κατεπείγουσες ανάγκες τους ως απάντηση στην εμπιστοσύνη τους ήταν ενθαρρυντική, προκειμένου να αλλάξουν κεφάλαιο και να προχωρήσουν μπροστά.

«Τα πάντα ήταν καλυμμένα με λασπόνερα»

«Εκείνη την ώρα είπα “καταστραφήκαμε, πάει τελείωσε”», θυμάται ο Νίκος Τσιώρας, Συνέταιρος στη Homeline, όταν κατά τη διάρκεια της επέλασης της κακοκαιρίας κι ενώ δεν είχε πρόσβαση να προσεγγίσει στον χώρο του εργοστασίου, παρακολουθούσε με απόγνωση την εικόνα από τις κάμερες στον περιμετρικό χώρο βλέποντας το νερό να ανεβαίνει επικίνδυνα. «Τέσσερις ημέρες μετά, όταν σταμάτησαν οι βροχές, πλησιάσαμε και είδαμε την καταστροφή. Όλα τα εμπορεύματα ήταν μέσα σε νερό, λάσπη και φερτά υλικά. Το νερό μέσα στην επιχείρηση έφτανε στα 2,20 μέτρα». Τα πάντα ήταν καλυμμένα με λασπόνερα – τα ράφια κατέρρευσαν κι αυτά πάνω στα μηχανήματα από την ορμή του νερού.

«Το μόνο που έχεις στο μυαλό σου είναι η ασφαλιστική αποζημίωση, είναι όμως και η ανθρώπινη διάσταση»

Κάνοντας αναφορά στα απανωτά πλημμυρικά φαινόμενα της τελευταίας τριετίας, οδηγείται στο συμπέρασμα πως, πιθανόν, η όποια οικονομική επένδυση πρέπει να ακολουθείται από την εκδήλωση εμπιστοσύνης σε έναν ασφαλιστικό σύμβουλο ώστε κανείς να βρίσκεται ασφαλισμένος ανά πάσα στιγμή. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Interamerican ανταποκρίθηκε άμεσα. Την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι δρόμοι ήρθε εκπρόσωπος από την εταιρία πραγματογνωμοσύνης και ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να καταγράψουμε το μέγεθος της ζημιάς». Όπως εξομολογείται, «το μόνο που έχεις στο μυαλό σου είναι η ασφαλιστική αποζημίωση, είναι όμως και η ανθρώπινη διάσταση». «Ήταν εδώ κοντά μας από το γραφείο πραγματογνωμόνων καθώς και οι τοπικοί πράκτορες της εταιρίας στην περιοχή. Μας κάλυψαν συναισθηματικά αλλά και πρακτικά, με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στην αποζημίωση. Όλη η διοίκηση της Interamerican ήρθε στους χώρους μας, μας έδωσαν δύναμη, μας έδωσαν κουράγιο και μας ώθησαν στο να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».

«Δεν κοιτάζαμε μόνο τη δική μας περιουσία, αλλά να περισώσουμε τον κόσμο που χρειαζόταν τη βοήθειά μας»

Μας έλεγαν ότι ο «Ιανός» θα ήταν μια ψιχάλα μπροστά στον «Daniel» και πράγματι αυτό ήταν, τονίζει με τη σειρά του ο Αθανάσιος Τσίντζας, Αγρότης, Ιδιοκτήτης Συσκευαστηρίου Αγροτικών Προϊόντων, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι εκείνες τις ώρες «δεν κοιτάζαμε μόνο τη δική μας περιουσία, αλλά να περισώσουμε τον κόσμο που χρειαζόταν τη βοήθειά μας». Όταν έφτασε στην επιχείρησή του, αδυνατούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του. «Περιφράξεις είχαν παρασυρθεί, το οδόστρωμα είχε διαλυθεί. Εσωτερικά του κτηρίου δεν φανταζόμουν ότι θα έμπαινε μέσα αυτή η λάσπη». Καταστράφηκαν μηχανήματα, έπιπλα, υλικά συσκευασίας.

Αθανάσιος Τσίντζας, Αγρότης, Ιδιοκτήτης Συσκευαστηρίου Αγροτικών Προϊόντων

«Με το που απέκτησα πρόσβαση και διαπίστωσα τη ζημιά, μίλησα με τον εμπειρογνώμονα. Την πρώτη εβδομάδα που ήρθε, έκανε καταγραφή των ζημιών για να μπούμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε το κτήριο και τα μηχανήματα», εξηγεί ο ίδιος. «Η Interamerican ανταποκρίθηκε τόσο για το πόρισμα της ζημιάς όσο και για τη χρηματοδότηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή όλης της Θεσσαλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η παρότρυνσή του ευρύτερα είναι πάντα, οτιδήποτε και να έχει κάποιος, πρέπει να προβλέψει να είναι ασφαλισμένο.

Με υπευθυνότητα στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Ο «Daniel» υπήρξε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσης που βιώνουμε αλλά και του υπεύθυνου ρόλου που έχουν επιλέξει να διαδραματίσουν η Interamerican και η Anytime δίπλα στις τοπικές κοινωνίες με όλες τις δυνάμεις τους.  Από το πρώτο λεπτό έδωσαν ηχηρό «παρών» με την παροχή άμεσης βοήθειες και με υπηρεσίες ταχείας διαχείρισης των ζημιών. H Anytime πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας μεγάλης αλυσίδας αλληλεγγύης προκειμένου οι πληγέντες να ανακουφιστούν σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Humanity Greece.

Η Interamerican έλαβε πάνω από 2.000 αιτήσεις αποζημίωσης, ενώ το πληρωτέο ποσό έφτασε στα 70 εκατ. ευρώ στο σύνολό του. Από τις προαναφερθείσες αιτήσεις, οι 1.300 περίπου σχετίζονται με τους κλάδους ακίνητης περιουσίας. Καίριο σημείο το οποίο χρήζει υπογράμμισης υπήρξε η σημαντική ηθική και πρακτική υποστήριξη που εξασφάλισαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της περιοχής στους συμπολίτες μας, αλλά και το γεγονός ότι, εξαιτίας της προηγηθείσας καταστροφής του «Ιανού», είχαν ήδη ευαισθητοποιήσει άτομα και επιχειρήσεις για τον ευεργετικό ρόλο της ασφάλισης. Και φυσικά, είχαν δίκιο!

Η Interamerican και η Anytime θα είναι παρούσες όπου υπάρχει ανάγκη, πρωταγωνιστώντας σε όλες τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Δείτε τις ιστορίες στο interamerican.gr/rebuildinghope