Εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Μαριάννα – Αγάπη, Ελπίδα, Φως», αφιερωμένη στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργάνωσε στο Ηρώδειο η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο ένα χρόνο μετά το θάνατό της.
Στο κατάμεστο Ηρώδειο παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρου Ντόρα Μπακογιάννη, ο ιδρυτής της Aegean Oil Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης, οι πρίγκηπες Νικόλας και Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και πολλοί άλλοι.
Η εκδήλωση άρχισε με τη φωνή της Μαριάννας Βαρδινογάννη να λέει: “Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου δίδαξε να μοιράζομαι τα πάντα με τους άλλους αλλά κυρίως να δίνεις αγάπη”.
Πλήθος καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Μαρινέλλα, Ρουβάς, Ρεμπούτσικα, Χατζηγιάννης, Χατζηνάσιος, Ρέμος, Πρωτοψάλτη, Θεοδωρίδου, Κορκολής κ.α.) έδεσαν τη φωνή της Μαριάννας με μουσική και τραγούδια δίνοντας μια έντονη συγκινητική χροιά στη βραδιά.
Η φωνή της συνέχισε να μιλά στον κόσμο για τα όνειρα και τα θέλω της λέγοντας “ Κάθε παιδί που γινόταν καλά μας έγινε δύναμη. Και κάπως έτσι, βήμα – βήμα χτίστηκε η ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ. Δεν έκανα ποτέ πίσω. Ακόμη και ένα παιδί αξίζει να για αγωνίζεσαι. Ονειρεύομαι κάποια στιγμή το νοσοκομείο αυτό να μην έχει ούτε ένα άρρωστο παιδί κα να μετατραπεί σε μια απέραντη παιδική χαρά”.
Χαιρετισμό απεύθυνε η γενική διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay για το σημαντικό έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη η οποία είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει λάβει τον τίτλο της πρέσβειρας της UNESCO. «Είναι μεγάλη τομή να είμαι μαζί σας σήμερα να απευθύνω τιμή στη μνήμη της Μαριάννας η οποία έπαιξε μοναδικό ρόλο στην Ελλάδα. Για την UNESCO ήταν η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ. Ήταν για όλους μας ένας πραγματικός πυλώνας που όλοι στηριζόμασταν. Μοναδική να κάνει το αδύνατο δυνατό. Είμαι περήφανη Μαριάννα που συνταξιδέψαμε σε αυτό το ταξίδι» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Azoulay .
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν όλο το κοινό κράτησε στα χέρια του τα ανάμενα φαναράκια μαζί με τα παιδιά που «κέρδισαν» τον καρκίνο και τη φωνή της Μαριάννας να λέει ότι «Όταν ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί από ένα παιδί τότε το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!».
Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε στο κοινό το πλούσιο βιογραφικό της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό έργο της ενώ, διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Ήταν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας και πρωτοστάτησε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της και επικεντρώθηκε στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο και στη συνέχεια δημιούργησε, την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, τον Ξενώνα της «Ελπίδας», την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» ενώ βοήθησε εκατοντάδες παιδιά να σπουδάσουν και να προκόψουν.
Μέσω του ιδρύματος το 2014 ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το 2015, με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων.
Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia». Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, και η Σούζαν Μουμπάρακ κ.λπ.
Είχε λάβει πλήθος τιμητικών τίτλων και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.