Skip to main content

Οι Ανατολικορωμυλιώτες του Πολυκάστρου κλείνουν 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Μακεδονία (Μέρος Β’)

(πηγή: Αρχείο Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου)
Φωτογραφία εποχής από την περιοχή «Σιναπλιώτικα» του Πολυκάστρου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την εγκατάσταση των Ανατολικορωμυλιωτών στο Πολύκαστρο του ν. Κιλκίς, η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ελένη Χαμουρούδη μιλά στην Αλεξία Ιωαννίδου για τις ρίζες τους, για τα πρώτα χρόνια στη νέα πατρίδα, αλλά και τα έθιμα που έφεραν μαζί τους.

Αοκλουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.

Δεν ξέρω αν είναι στο φάσμα του αστικού μύθου, όμως υπάρχει μια ιστορία που λέει πως βρεθήκατε σε αντιπαράθεση με τους Ποντίους για την ονομασία. Εσείς θέλατε να ονομάσετε το Καρασούλι «Νέο Σιναπλί», οι Πόντιοι «Νέα Τραπεζούντα». Αληθεύει;

Το 1928-1929 υπήρχε οδηγία από την κυβέρνηση να αλλαχτούν όλες οι βουλγάρικες και οι τουρκικές ονομασίες των τοπωνυμίων για ευνόητους λόγους. Η διαδικασία είχε ως εξής: πρότειναν οι κοινότητες κάποια ονομασία που τους εξέφραζε, αλλά σε περίπτωση που υπήρχε διχογνωμία θα έδινε η επιτροπή που είχε οριστεί από την πολιτεία όποια ονομασία ήθελε αυτή. Κατεξοχήν ο πρόεδρος του Πολυκάστρου ήταν Θρακιώτης λόγω της υπεροχής του αριθμού των Σιναπλιωτών, και ο αντιπρόεδρος ήταν Πόντιος γιατί ήταν η δεύτερη πληθυσμιακά κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα…