Skip to main content

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Ο Διοικητής της τουρκικής 1ης Στρατιάς επισκέφθηκε την 1η Στρατιά στη Λάρισα

Πηγή φωτ: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Τους τελευταίους μήνες Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν συναντήσεις στο περιθώριο των συμφωνηθέντων ΜΟΕ

Στο περιθώριο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Διοικητής της τουρκικής 1ης Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) επισκέφθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το διάστημα από 11 – 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, υποδέχθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, τον Διοικητή της 1ης  Στρατιάς Τουρκίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Στρατηγό Metin Tokel.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου, έλαβε χώρα στην Αθήνα η συνάντηση αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στις 16 και 17 Απριλίου, ο Έλληνας διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου επισκέφθηκε την τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Ενώ στις 18 και 19 Απριλίου, ο Τούρκος διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, επισκέφθηκε την ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Τα ΜΟΕ

Μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που υπέγραψαν αμφότερες πλευρές στις 7 Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα, τα ΜΟΕ συμπληρώθηκαν με επιπλέον πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων, σε αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί συγκαταλέγονται η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Εθνικών Κέντρων Αεροπορικής Κίνησης του Εσκισεχίρ με της Λάρισας, η ανταλλαγή επισκέψεων από κοινού και οι αμοιβαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος και η δημιουργία μια απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών.

Ν. Δένδιας: Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων

Όπως είχε τονίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το Φόρουμ των Δελφών, συνιστούν μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει ο ΥΕΘΑ «οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, καθώς αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών».