Skip to main content

Αγιασμός – σχολεία: Μεταφέρεται για την Πέμπτη σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη λόγω της κακοκαιρίας Atena

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 αποφάσισε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, λόγω της κακοκαιρίας Atena.

Οι προγραμματισμένοι αγιασμοί μεταφέρονται για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

«Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Έχοντας υπόψη το επικαιροποιημένο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την Περιφέρεια ΑΜΘ, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

για αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων κατά μια ημέρα, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι προγραμματισμένοι αγιασμοί μεταφέρονται για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024».

Ο Περιφερειάρχης ΠΑΜΘ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία Atena, η οποία συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).
    Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.
  • Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
    Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.
  • Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
    Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Καιρός: Η πρόγνωση του Meteo

Από την πλευρά του, το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 10-09 σε μεγάλο μέρος της χώρας, με έμφαση τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

  •  Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως σε τμήματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
  •  Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Α. Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι ισχυρές.
  •  Οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και σε τμήματα του Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδευόνται από χαλαζοπτώσεις (μικρού κατά βάση μεγέθους).
  •  Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Προβλήματα στη Ζάκυνθο – 4 άτομα απεγκλωβίστηκαν από Ι.Χ.

Με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους έπληξε η κακοκαιρία Atena τη Ζάκυνθο στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.

Τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο, ενώ έγιναν αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα.