Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή οι μυδοκαλλιεργητές

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους μυδοκαλλιεργητών από τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός» και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».

Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης, αφού ενώ απαιτούνται θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, φέτος αυτές έφτασαν μέχρι και τους 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού. Το αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι ίδιοι απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή, αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.

Αναζήτηση λύσεων

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί σε περισσότερο βάθος το κατά πόσο η καλλιέργεια των μυδιών μπορεί να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Ο ίδιος είπε ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων μυδοκαλλιεργητών, να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση εργασίας μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν και τα αιτούμενα και απαραίτητα μέτρα.