Skip to main content

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Ο μπέμπης μου δεν τα κατάφερε…» – Η συγκλονιστική κατάθεση του πυροσβέστη που έχασε τη σύζυγο και το μωρό τους

INTIME NEWS

Περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να εντοπίσει τη σύζυγό του Μαργαρίτα και το βρέφος τους

Την ώρα που ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος στην Νέα Μάκρη Ανδρέας Δημητρίου, βρισκόταν σε επιφυλακή για τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην Κινέτα, η σύζυγός του και το μόλις 6 μηνών βρέφος τους, έδιναν μάχη για να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση στο Μάτι.

Τελικά κανείς από τους δύο δεν τα κατάφερε. Η σύζυγός του υπέκυψε στα τραύματά της 11 μέρες μετά τη φωτιά, ενώ το βρέφος κατέληξε στο Παίδων το βράδυ της πυρκαγιάς.

«Νόμιζα ότι θα τους βρω και τους βάλω aircondition στο αυτοκίνητο…»

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να εντοπίσει τη σύζυγό του Μαργαρίτα και τον μπέμπη τους.

«Στις 18:15 ενημερώθηκα από τον οδηγό του διοικητή ότι η φωτιά έχει ξεφύγει από την περιοχή Νταού Πεντέλης και κατεβαίνει προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος και στο Μάτι. Μέχρι τότε δεν είχα μιλήσει με τη Μαργαρίτα. Τότε την ενημέρωσα ότι η πυρκαγιά πάει στο Μάτι. ‘Πάρε το παιδί και φύγε’, της είπα και εφησύχασα, γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα. Γι’ αυτό υποθέτω πως έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος», ανέφερε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του και πρόσθεσε ότι κατά τις 9 το βράδυ δέχθηκε ένα τηλέφωνο από άγνωστο ότι ήταν μαζί τους στην παραλία.

«Πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολόνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα. Φτάνω παραλία, ήταν γεμάτη κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένοι. Η Μαργαρίτα ήταν καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά και βλέπω τον μπέμπη στα χέρια του ενός κυρίου που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Θεώρησα άμεσο να τους βάλω στο αυτοκίνητο για να τους πάω στο ΕΚΑΒ. Στην προσπάθεια μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να πάνε στο νοσοκομείο».

«Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο. Μέχρι να γυρίσω την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Πήγα στο Νοσοκομείο Παίδων. Από τα πρόσωπα των γιατρών και των νοσηλευτών καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Με ενημέρωσαν ότι ο μπέμπης μου δεν τα κατάφερε».

«Μετά πήγα στον Ευαγγελισμό στη Μαργαρίτα. Επέστρεψα στο σπίτι πολύ αργότερα και ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό καμένο. Η Μαργαρίτα νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες, 3 Αυγούστου δεν τα κατάφερε» είπε ο μάρτυρας.

«Όλα πήγαν στραβά…»

  • Εισαγγελέας: Εμείς και όλη η Ελλάδα την αλήθεια ψάχνουμε να βρούμε. Τι πήγε στραβά και είχαμε αυτή την καταστροφή. Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά εκείνη την ημέρα;
  • Μάρτυρας: Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι στραβά. Εκείνη την ημέρα δεν λειτούργησε τίποτα. Όλα πήγαν στραβά.
  • Εισαγγελέας: Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;
  • Μάρτυρας: Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, η μη επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών συνετέλεσαν σε αυτά που έγιναν. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν όλα μαζί για να μην υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.
    Αν η φωτιά είχε σβήσει στην αρχή, προφανώς δεν θα είχε γίνει αυτό το μεγάλο κακό. Οι συνάδελφοι προσπάθησαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν αλλά δυστυχώς εγκλωβίστηκαν. Μετά για εμένα θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση των πολιτών και η απομάκρυνση.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.