Skip to main content

Αλλαγή ώρας 2024: Ποια Κυριακή γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα κερδίσουμε... μία ώρα ύπνου

Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη καλοκαίρι, αλλά το φθινόπωρο είναι εδώ και πολύ σύντομα θα περάσουμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Η εναλλαγή θερινής / χειμερινής ώρας ήταν ένα μέτρο που καθιερώθηκε στη χώρα μας το 1975, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας τους εαρινούς και θερινούς μήνες για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η θερινή ώρα έρχεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και διαρκεί για 7 μήνες.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου περνάμε στη χειμερινή ώρα για 5 μήνες. Έτσι την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024, θα επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα θα «κερδίσουμε» μία ώρα ύπνου.

Αλλαγή ώρας: Ποιες χώρες δεν την εφαρμόζουν

Πρόταση να καταργηθεί η αλλαγή ώρας

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας. Ο ενδοκοινοτικός συντονισμός κατά την αλλαγή ώρας φάνηκε ότι προκαλεί, εκτός των άλλων, και προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και έλαβε συνολικά 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη. Το 84% όσων απάντησαν ήταν υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Η πρόταση της Κομισιόν ήταν η αλλαγή ώρας να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Αντίστοιχα για κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή προτεινόταν να γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά την εναλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας.