Skip to main content

Ιταλία: Γιατί ξεκλήρισε την οικογένειά του ο 17χρονος που δήλωσε ότι θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία

Corriere Della Sera

Το στυγερό έγκλημα συνέβη γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής σε προάστιο του Μιλάνου μετά από μια οικογενειακή συγκέντρωση για τα 51α γενέθλια του πατέρα

 «Νόμιζα ότι ένα χτύπημα θα ήταν αρκετό για να σκοτώσω, όπως στα βιντεοπαιχνίδια»  ανέφερε ο 17χρονος Riccardo που έσφαξε τους γονείς και τον αδελφό του, κατά την διάρκεια της ομολογίας τους για το έγκλημα που σόκαρε την Ιταλία.

«Ήθελα να αποκοπώ από την οικογένειά μου», αιτιολόγησε το αιματοκύλισμα ο έφηβος, που όταν συνειδητοποίησε ότι μια μαχαιριά δεν ήταν αρκετή  τους μαχαίρωσε επανειλημμένα, δηλώνοντας πως «ένιωθε τον πόνο τους, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε».

Το στυγερό έγκλημα συνέβη γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής σε προάστιο του Μιλάνου μετά από μια οικογενειακή συγκέντρωση για τα 51α γενέθλια του πατέρα.

«Όταν ήμουν σίγουρος ότι οι γονείς μου κοιμόνταν, σηκώθηκα από το κρεβάτι, κατέβηκα σιγά σιγά τις σκάλες και πήραένα μαχαίρι από την κουζίνα, με λάμα μεγαλύτερη από είκοσι εκατοστά. Χτύπησα πρώτα τον Lorenzo, απλώς επειδή ήταν πιο κοντά μου. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος», είπε στην ομολογία του αναφερόμενος στον αδελφό του.

Τι ισχυρίστηκε αρχικά

Ο νεαρός κάλεσε την αστυνομία, αρχικά ισχυριζόμενος ότι σκότωσε μόνο τον πατέρα σε αυτοάμυνα, κατηγορώντας τον ότι σκότωσε τη μητέρα και τον αδελφό. Τελικά ομολόγησε και τις τρεις δολοφονίες.

Παρά το έγκλημα, ο Riccardo δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος» πίσω από την εξόντωση της οικογένειάς του. ΄Εκανε λόγο μόνο για μια «ανησυχία» που ένιωθε και την αίσθηση ότι ήταν «ένα ξένο σώμα» μέσα στην οικογένειά του. «Νόμιζα ότι αν τους σκότωνα, θα μπορούσα να ζήσω ελεύθερα, αποκομμένος από την οικογένειά μου, να ζήσω μόνος», είπε στις αρχές, σύμφωνα με την Corriere Della Sera.

Παρόλο που οι γονείς του «ήταν από πάνω του», σύμφωνα με τους φίλους του, ήταν απλώς οι ανησυχίες που έχουν όλοι οι γονείς για τα έφηβα παιδιά τους.

Αυτό το καλοκαίρι, είχε πάει διακοπές μαζί τους αλλά και με φίλους.

Στις 21 Ιουλίου, ήταν καλεσμένος μαζί με άλλα παιδιά σε μια παραθαλάσσια κατοικία ενός συμμαθητή του στην Τοσκάνη. Οι φίλοι του λένε ότι γελούσε, έκανε αστεία, άκουγε ραπ μουσική όπως πολλοί οι έφηβοι, χωρίς να δείχνει σημάδια φανατισμού.

Ωστόσο, στους εισαγγελείς ανηλίκων είπε κάτι διαφορετικό. Ανέφερε ότι άκουγε λυπητερή μουσική, γιατί έτσι ένιωθε. Αυθόρμητα μίλησε για ένα τραγούδι των Beatles, το «The Long and Winding Road». Αυτή η μελαγχολική μπαλάντα είχε γίνει το soundtrack της καθημερινότητάς του.

Θέλει να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία

Μάλιστα, στην ανάκριση εκδήλωσε την επιθυμία του να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία, αν και εξήγησε ότι δεν είχε καμία σχέδη με αυτό που έκανε. Η ιδέα ότι ο Riccardo ήθελε να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται παράλογη ακόμα και στους πιο κοντινούς του φίλους. «Όχι, δεν το πιστεύω. Κάποιες φορές κάναμε αστεία, λέγαμε ότι αν αποτυγχάναμε στις εξετάσεις, θα το σκάγαμε από το σπίτι και θα πηγαίναμε να πολεμήσουμε στην Ουκρανία», εξηγεί ένας φίλος του. «Υπήρχε μια τάση στο TikTok, όπου τα παιδιά έκαναν αστεία ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν, αλλά ήταν καθαρά αστείο. Δεν το παίρναμε στα σοβαρά».

Κατά την ανάκριση, οι δικαστές ρώτησαν τον 17χρονο αν υπήρξαν γεγονότα που επηρέασαν τις πράξεις του. Εκτός από τη «λυπητερή» μουσική, ανέφερε και τα βιντεοπαιχνίδια: «Παίζαμε ένα παιχνίδι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Riccardo δεν ήταν φανατικός», συνεχίζει ο φίλος του. Στην ομολογία του, ο Riccardo εξήγησε ότι συνειδητοποίησε πως «το να τους σκοτώσω όλους δεν ήταν η λύση, αλλά πλέον είναι μη αναστρέψιμο».