Skip to main content

Τέσσερα ελληνικά F-16 στους ουρανούς της Ινδίας

Ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24»

«Πρεμιέρα» σήμερα (2/9) για τους πιλότους της 336 Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ», καθώς τα F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, αναλαμβάνουν δράση στην πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24», της Ινδίας.

Η αποστολή της HAF έφτασε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130, έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των επιτελείων των δύο χωρών και την αποδοχή του αιτήματος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ταξίδι του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, στην Ινδία.

Η ΠΑ συμμετέχει την πολυεθνική άσκηση με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, αν και όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ της «Ν» το αρχικό πλάνο της ΠΑ προέβλεπε τη συμμετοχή των Rafale.

Η αλλαγή, σύμφωνα με ινδικά μέσα, προέκυψε με πρωτοβουλία της χώρας αν και αρχικά η ινδική Πολεμική Αεροπορία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των Rafale ενω στη συνέχεια ζητήθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) να συμμετάσχει αντ’ αυτού με μαχητικά F-16.

Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική πρόθεση της Ινδίας να εκπαιδευτεί εναντίον μοντέλων αεροσκαφών παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιεί το Πακιστάν, μια χώρα με την οποία η Ινδία έχει συνεχείς εντάσεις. 

Η HAF φιλοξενείται για πρώτη φορά σε πολυεθνικό επίπεδο από την ινδική Πολεμική Αεροπορία μετά την αποδοχή πρόσκλησης της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετοχή της για πρώτη φορά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με αεροσκάφη Su-30.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω άσκηση την οποία Ινδικά μέσα χαρακτηρίζουν ως «σημαντικό ορόσημο», αποδεικνύει την άριστη σχέση που διατηρεί η Αθήνα με το Δελχί όχι μόνον σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο.

Το σκεπτικό της Ινδίας είναι να προσκληθούν φιλικές ξένες χώρες με τις οποίες η IAF αλληλεπιδρά τακτικά και έχει κάποιο βαθμό διαλειτουργικότητας.

Δύο φάσεις

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη στη νότια Ινδία και η δεύτερη Δυτικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ορισμένες χώρες θα συμμετάσχουν και στις δύο φάσεις, ενώ άλλες θα συμμετάσχουν σε μία από τις δύο φάσεις, όπως έγινε γνωστό.

Μεταξύ των χωρών συμμετέχουν είναι η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά 10 χώρες συμμετέχουν με εναέρια μέσα , ενώ άλλες συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Στα μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνονται τα F-18 της Αυστραλίας, τα C-130 του Μπαγκλαντές, τα F-16 της Ελλάδας και τα A-10 και F-16 των ΗΠΑ.

Όλα τα κράτη που συμμετέχουν στοχεύουν να επιδείξουν την εναέρια ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά τους, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία τέτοιων ασκήσεων για την ενίσχυση της παγκόσμιας στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συμμετοχή της Ινδίας

Η Ινδία θα παρουσιάσει μια σειρά από προηγμένα στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των LCA Tejas, Su-30 MKI και Rafale.

Επιπλέον, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία θα αναπτύξει επιθετικά ελικόπτερα Sukhoi, Mirage, Jaguar, MiG-29, Prachand και Rudra, ALH Dhruv, C-130, IL-78 και AWACS.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα ανοίξουν τα «φτερά» του εκτός συνόρων μετά τη συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας.