Skip to main content

Ομογένεια: Ο ελληνισμός της Αυστραλίας έγινε 195 ετών – Ή μήπως 222;

Το πλοίο «Τασμανία» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τον Πειραιά για την Αυστραλία το 1956 (φωτ.: In Their Own Image: Greek-Australians’ National Project Archives /Π. Αντύπας)

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, οι πρώτοι Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία το 1829, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες για έναν Υδραίο που πάτησε τις ακτές του Σίδνεϊ το 1802

Τουλάχιστον 195 χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που –σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους– πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά Έλληνες στην Αυστραλία. Πρόκειται για την άφιξη επτά βαρυποινιτών Ελλήνων ναυτικών στο Σίδνεϊ, στις 27 Αυγούστου 1829, οι οποίοι είχαν εξοριστεί μόνιμα στην Αυστραλία από τις βρετανικές Αρχές, καταδικασμένοι για πειρατεία.

Ωστόσο, προφορικές παραδόσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στην Αυστραλία ήταν ο Υδραίος καπετάνιος Δαμιανός Γκίκας, ο οποίος είχε συλληφθεί άδικα, επίσης για πειρατεία, και καταδικάστηκε σε εξορία στο Σίδνεϊ το 1802.

Η ιστορία αυτή όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, αφού δεν έχει βρεθεί, ακόμη τουλάχιστον, τίποτε σχετικό στα αρχεία της Αυστραλίας ή της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο Pontosnews.gr