Skip to main content

Παγασητικός: Τρομακτικό από αέρος το θέαμα με τα νεκρά ψάρια (βίντεο)

Το πλέγμα που έχει τοποθετηθεί με δυσκολία πλέον συγκρατεί τον όγκο τους.

Τρομακτικό είναι το θέαμα που δημιουργεί από αέρος ο όγκος των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Βίντεο που τραβήχθηκε με drone από την τοπική ιστοσελίδα του νομού Μαγνησίας «Γεγονότα», απεικονίζει όλο (;) το μέγεθος της καταστροφής.

Τα συγκεκριμένα πλάνα έχουν τραβηθεί πάνω από τον Ξηριά, τον χείμαρρο που ξεκινά από την Όθρυ και χύνεται στον Παγασητικό κόλπο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, τα νεκρά ψάρια εκτείνονται σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα που έχει τοποθετηθεί με δυσκολία πλέον συγκρατεί τον όγκο τους.

Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν σε χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.

Κάθε φορά δε που απομακρύνεται μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους.

Από στις 7:00 το πρωί της Πέμπτης και μέχρι τις 10:00 είχαν γεμίσει δύο φορτηγά με νεκρά ψάρια.

Εισαγγελική παρέμβαση

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα προς την εισαγγελία πρωτοδικών Βόλου προκειμένου να διερευνηθεί μεταξύ άλλων:

  • για ποιον λόγο ήταν ανοιχτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα,
  • ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της πεδιάδας Λάρισας-Κάρλας που οδηγεί στον Παγασητικό και
  • εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Αναλυτικά, η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφέρει:

«Προς:

Την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου

Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά».