Skip to main content

Συζητήσεις για ανακήρυξη της Ιαπωνίας σε τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2026

Ο Ιάπωνας Πρέσβης Κόιτσι Ίτο και ο Πρόεδρος της ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης

Ο Ιάπωνας πρέσβης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για διμερή συνεργασία στη ναυτιλία και την υψηλή τεχνολογία, αλλά και στη σημασία της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, για την ανακήρυξη της Ιαπωνίας σε τιμώμενη χώρα της Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2026, όπως γνωστοποίησε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Κόιτσι Ίτο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), Ιωάννη Μασούτη και τον πρώτο αντιπρόεδρο του φορέα, Μανώλη Βλαχογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιάπωνας πρέσβης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν για διμερή συνεργασία στη ναυτιλία και την υψηλή τεχνολογία, αλλά και στη σημασία της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, που δρομολογήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τόκιο, τον Ιανουάριο του 2023 και θα τεθεί σε ισχύ το 2025.

Ακόμη, ο Ιάπωνας πρέσβης εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και Ιαπωνικών επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τομείς των μεταφορών και logistics, των υποδομών, της τεχνολογίας-πληροφορικής, αλλά και της έρευνας και καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασούτης υπογράμμισε τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης, τη σημασία του λιμανιού της, του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, του αεροδρομίου, αλλά και των υποδομών της, που βελτιώνονται, καθιστώντας την ελκυστική σε ξένους επενδυτές.

Πηγή ΑΜΠΕ