Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Πύρρειος νίκη Κασσελάκη στην ΚΟ – «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία»

Dimitris Kapantais / SOOC

Ποιοι βουλευτές είπαν «ναι», ποιοι «όχι» και ποιοι «παρών», στην εισήγηση Κασσελάκη που καρατόμησε τον Σωκράτη Φάμελλο- Ο Ν. Παππάς, νέος Πρόεδρος της ΚΟ

Οριακά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγές  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την καρατόμηση Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ να επιβεβαιώνεται. Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά, με ανάταση χειρός, από τους 34 βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλειπε, ενώ διαδικτυακά μετείχαν ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Το  αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της εισήγησης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν17 ψήφοι «υπέρ», 12 «κατά» και 4 «παρών».

Πώς ψήφισαν τα μέλη της ΚΟ

Υπέρ ψήφισαν:

Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Παππάς, Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου.

Κατά ψήφισαν:

Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός.

«Παρών»:

Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντάρτικο από Φάμελλο – Δεν παραιτείται από πρόεδρος της Κ.Ο.

Πηγές των «87» από την πλευρά τους αναφέρουν πως ο κ. Κασσελάκης είναι Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές.

Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα μεταξύ άλλων φαίνεται πως σε παρέμβασή της ανέφερε, «ο Σωκράτης υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές, με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία».

Θρίλερ

Είχε προηγηθεί πολιτικό θρίλερ, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσίασε την πρότασή του για τις αλλαγές στο προεδρείο της ΚΟ.

Η εισήγησή του, που έγινε δεκτή τελικά, προέβλεπε: 

  •  Ο Νίκος Παππάς στη θέση του προέδρου της Κ.Ο, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο.
  • Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.
  • Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων πρότεινε τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.
  • Για τη θέση του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη και για συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου.
  • Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Το αντάρτικο Φάμελλου

Η πρόταση Κασσελάκη προκάλεσε αντάρτικο από τον Σωκράτη Φάμελλο, που αρνήθηκε να παραιτηθεί, από την θέση του προέδρου της ΚΟ, ζητώντας
να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ζητώντας να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, και να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία το θέμα της προεδρίας.

Το ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών

Οι σχέσεις Φάμελλου- Κασσελάκη είχαν διαρραγεί όταν ο πρώτος φέρεται να πρότεινε να μην συμπέσει, για θεσμικούς λόγους, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο να μην διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιθυμούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τα μηνύματα Κασσελάκη

Στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά επεφύλασσε αιχμές και για το εσωκομματικό πεδίο καθώς και αναφορές ευρύτερα για τον χώρο της κεντροαριστεράς

«Η χώρα δεν χρειάζεται ένα ‘νεφελώδες κέντρο’ χωρίς ηθική και φιλοσοφική πυξίδα. ‘Κεντρώοι ψηφοφόροι’ δεν είναι αναγκαστικά όσοι θέλουν μεσοβέζικες λύσεις στα πολιτικά προβλήματα. Απλά θέλουν ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και λύσεις. Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχείς διασπάσεις από τότε που συστάθηκε το 2004, είπε.

Έκανε επίσης λόγους για «φρουρούς της Αριστεροσύνης και Αριστερόμετρα, που έδιωξαν και συνεχίζουν να διώχνουν χιλιάδες πολίτες» ενώ χαρακτήρισε τη διάσπαση από τη «Νέα Αριστερά» αποτέλεσμα των «ηττημένων ‘εγώ’, χωρίς πολιτικό επίδικο.

Έστειλε δε το εξής μήνυμα: «Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων»

Ο Κασσελάκης κάλεσε επίσης όλους να δεσμευθούν ότι θα τηρήσουν την απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής».