Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση 14 συμμοριών, 37 συλλήψεις – Πώς δρούσαν

ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτοποιήθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις τους, η λεία τους ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ

Στην αποδόμηση 14 εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών έφθασε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η δράση τους αφορούσε, μεταξύ άλλων, σε ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, τοκογλυφίες, διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας, πράξεις που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής, κατά το διάστημα από 14 Ιουλίου 2020 έως 16 Μαΐου 2024.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 37 άτομα εκ των εμπλεκομένων – μελών των εγκληματικών οργανώσεων. Ταυτοποιήθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις τους, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η πολυσέλιδη δικογραφία ξεπερνά τις 20.000 σελίδες και σχηματίστηκε σε βάρος 132 συνολικά εμπλεκομένων – μελών. Μετά την ολοκλήρωσή της, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, σε οργάνωση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης παράλληλες συντονισμένες ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων και των Τμημάτων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, καθώς και του Τμήματος της Ειδικής Αντικατασταλτικής Ομάδας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδας.

Οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης, κατά τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά 37 άτομα – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (35 Έλληνες, 2 αλλοδαποί), ενώ διαπιστώθηκε ότι 21 εκ των δραστών – μελών είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των ερευνών, εξαρθρώθηκαν 12 εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν σε διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, μία που εμπλέκεται σε τοκογλυφίες και εκβίαση και μία σε κατάρτιση και διακίνηση πλαστών εγγράφων.

Στην πράξη τα μέλη των εγκληματικών αυτών οργανώσεων:

  • στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status και στη συνέχεια προχωρούσαν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας
  • απέφευγαν η εγκληματική τους δράση να λαμβάνει χώρα βραδινές ώρες και ημέρες αργίας, καθώς έτσι αυξάνονταν οι πιθανότητες να βρίσκονται οι ένοικοι εντός των κατοικιών τους, ενώ στις διαρρήξεις καταστημάτων επέλεγαν τις ημέρες αυτές διότι τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά
  • έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν ονομαστική εορτή ενοίκων, άρα και συνακόλουθη απουσία τους για αναψυχή, πραγματοποιούσαν τη διάρρηξη και
  • τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν ενοικιαζόμενα ή κλεμμένα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο. Για να σβήσουν τα ίχνη τους μετά τη χρήση τους, είτε τα έριχναν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, είτε τα έκαιγαν
  • ορισμένα εκ των μελών των οργανώσεων, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παράνομα αποκτηθέντα έσοδά τους, κατέβαλαν χρήματα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων – καταστημάτων, για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών, καθώς και για εξαγορές ποινών
  • σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους, άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), έκρυβαν ορισμένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 12.780 ευρώ, 42 ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, 50 χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, 6 κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, δύο πιστόλια κρότου αερίου, 47 φυσίγγια κρότου, δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.