© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η Αττική μετράει (και θα μετράει για καιρό) τις πληγές της από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Ποιος να το φανταζόταν…
Το έργο πυροσβεστών και εθελοντών πυροσβεστών (και μη) ήταν υπεράνθρωπο, μπροστά σε ένα μέτωπο 40 χλμ.
Η Ναυτεμπορική μίλησε με μέλη από το Εθελοντικό Κλιμάκιο της Ροδόπολης, που μόλις πριν 1μιση μήνα, στις 30 Ιουνίου, είχε πληγεί από μία άλλη πυρκαγιά, αυτήν στην Σταμάτα, και το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μια από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών».
Στη «Ν» μίλησαν οι κ.κ. Απόλλων Κούνης, ιδρυτής και προϊστάμενος του Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας της Ροδόπολης και υπάλληλος γραφείου της Π.Π. του Δήμου Διονύσου, Παναγιώτης Βασιλείου, Πρόεδρος του Κλιμακίου και Γαβριήλ Λουκέρης, υπεύθυνος επικοινωνίας .
Οι πυροσβέστες, έκαναν λόγο για «τρομακτική πυρκαγιά». Ο Γαβριήλ Λουκέρης και ο Παναγιώτης Βασιλείου, λένε στη «Ν» πως το κλιμάκιο επιχειρούσε ασταμάτητα για ολόκληρη την εβδομάδα, λόγω ασφαλώς και των αναζωπυρώσεων: «Ήμασταν σε επαγρύπνηση», τονίζουν, μιλώντας για τις δραματικές στιγμές στο Διονυσοβούνι, τη Ραπεντώσα και μετά την Πεντέλη.
«Ταχύτατη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε χαμηλή βλάστηση»
Στέκονται όμως και στις δύσκολες συνθήκες στην περιοχή: «Η φωτιά εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε χαμηλή βλάστηση. Επειδή είχε καεί μεγάλο κομμάτι δάσους το 2009, τώρα ήταν πιο εύκολο με τέτοιο άνεμο και ξηρασία να κινηθεί πιο γρήγορα η πυρκαγιά».
Κατά τους εθελοντές το παν είναι η καλή επικοινωνία με το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και να υπάρχει όχημα σε κοντινή απόσταση προκειμένου να μεταβεί άμεσα σε οποιοδήποτε συμβάν.
Ο κ. Κούνης, μιλώντας στη «Ν», περιέγραψε τις επιχειρήσεις των εθελοντών της Ροδόπολης στο μέτωπο. Οχήματα των εθελοντών πήγαν αμέσως στο Καλέντζι, «προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο εκεί. Συναντήσαμε όμως μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η φωτιά πέρασε το Φράγμα του Μαραθώνα το απόγευμα. Εκεί έγινε μία ρίψη από εναέριο. Ουσιαστικά και στο Καλέντζι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά. Οι δυνάμεις ήταν λίγες και η φωτιά πολύ δυνατή».
Τονίζει όμως πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι όταν μια φωτιά ξεκινάει από τον Βαρνάβα και φτάνει στο Πάτημα Χαλανδρίου. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πήγε καλά».
«Το όλο σύστημα δεν έχει μάθει από τα λάθη του»
Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 15.05 και έφτασε στο Φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα στις 17.40.
«Το όλο σύστημα δεν έχει μάθει από τα λάθη του», σημειώνει ο Απόλλων Κούνης στη Ναυτεμπορική, μιλώντας για τις ομοιότητες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009, η οποία είχε ξεκινήσει από το Γραμματικό: «είδαμε πως δεν λειτούργησαν οι αρχές προληπτικά», τονίζει.
Ο κ. Κούνης τονίζει πως πλέον είναι απαραίτητες «άλλες λύσεις» σε τέτοιες πυρκαγιές, όπως «σκαπτικά μηχανήματα και γαιοπροωθητήρες», προκειμένου να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες.
«Η απόσταση που διένυσε η πυρκαγιά είναι τεράστια. Κάτι πήγε λάθος, να δούμε τι. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν βελτιώσεις», επισημαίνει, και δικαίως σε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων.
Κατά τον κ. Κούνη πρέπει «επιτέλους» να δούμε τι γίνεται με τις πρακτικές που ακολουθούν στο εξωτερικό: «και όχι στον Καναδά και την Αυστραλία. Να δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες με μεσογειακό οικοσύστημα, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία».
Σε ερώτηση της «Ν» για τα εναέρια, και για το τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα αεροσκάφος όπως το θηριώδες ρωσικό Beriev, οι πυροσβέστες τονίζουν τα εξής: «Για να κάνουν δουλειά τα εναέρια, πρέπει να κατέβουν χαμηλά. Το Beriev πρέπει να ρίξει από πιο ψηλά, δεν ενδείκνυται πάντα για το δικό μας έδαφος».
«Τα εναέρια πάντα καλούνται. Ωστόσο για να σηκωθεί ένα ελικόπτερο ή αεροσκάφος χρειάζεται χρόνος», σημειώνουν.
Σημειώστε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Σύμφωνα με τους πυροσβέστες το «70% της δασοκάλυψης του Δήμου Διονύσου έχει καεί»
- Βάσει των συστημάτων μέτρησης της θερμοκρασίας που διαθέτει το κλιμάκιο της Ροδόπολης, η θερμοκρασία στην περιοχή «είναι 1-2 βαθμούς παραπάνω τις τελευταίες ημέρες».
- Η φωτιά έφτασε στον Διόνυσο σε μόλις 6 ώρες, ενώ το 2009 έκανε πάνω από 12 ώρες.
Το εθελοντικό κλιμάκιο της Ροδόπολης διαθέτει 120 εθελοντές (δεν είναι όλοι μάχιμοι) και 12 οχήματα, εκ των οποίων τα 2 ανήκουν στον Δήμο Διονύσου. Για να ενταχθεί κάποιος ή κάποια μπορεί να εγγραφεί το φθινόπωρο ενώ οι εκπαιδεύσεις είναι συνεχείς και δεν αφορούν μόνο τη δασοπυρόσβεση.