Skip to main content

Πευκοχώρι: Με ποινικό παρελθόν ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/INTIME

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά για τo μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τo μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού που αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φυγή (παραδόθηκε τελικά στο ΑΤ Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης) σύμφωνα με πληροφορίες έχει και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές.

Συγκεκριμένα ο 21χρονος Ρομά φαίνεται να έχει ποινικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και για κλοπές αυτοκινήτων. Μάλιστα, είχε συλληφθεί στο παρελθόν μετά από έκδοση εντάλματος για κλοπή ενώ έχει προσαχθεί συνολικά 6 φορές σε ελέγχους της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Mega, ο 21χρονος ζούσε στο Κιλκίς και πήγε στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγούσαν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, και πέρυσι το  Λούνα Παρκ είχε πάρει αδεία λειτουργίας από τον Δήμο στη Χαλκιδική στις 22 Αυγούστου.

Φέτος στις 7 Ιουλίου σε έλεγχο από την ΕΛΑΣ διαπιστώθηκε ότι το Λούνα Παρκ δεν είχε άδεια και δύο μέρες μετά, στις 9 Ιουλίου, η αστυνομία ενημέρωσε σχετικά τον Δήμο, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Στο διάστημα που ακολούθησε δεν επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο ή σφράγιση του χώρου καθώς ο Δήμος τυπικά είχε 60 μέρες περιθώριο για να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργεις.

Προσομοίωση

Οι πραγματογνώμονες που όρισε το αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας  βρίσκονται στο χώρο του λούνα παρκ και πραγματοποιούν έλεγχο στο παιχνίδι που κόστισε την ζωή στον 19χρονο.

Μάλιστα έκαναν προσομοίωση, τοποθετώντας βάρη συνολικού βάρους 75 κιλών ανά κάθισμα.

Ένας 18χρονος που εργαζόταν στην επιχείρηση, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, είπε ότι ο συγκεκριμένος χειριστής «έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν στο παιχνίδι, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων εργαζομένων στο λούνα παρκ.

Δύο φορές χωρίς άδεια

Δύο φορές χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά προσήλθε στον διαγωνισμό του Δήμου Κοζάνης ο υπεύθυνος του μοιραίου λούνα παρκ που τελικά κατέληξε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ο Κώστας Κουρού, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης εξηγεί, μιλώντας στη «Ν», ότι στην πρώτη δημοπρασία (διενεργηθείσα στις 29 Ιουλίου) είχαν προσέλθει δύο ενδιαφερόμενοι:

  • Ο πρώτος από τα 10 απαιτούμενα χαρτιά και βεβαιώσεις για ισάριθμα παιγνίδια, διέθετε μόνο πέντε.
  • Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος και, εν προκειμένω, ο υπεύθυνος του μοιραίου λούνα παρκ, για τα 10 παιχνίδια που ήθελε να στήσει στο τοπικό πανηγύρι του «Νιάϊμερου» προσήλθε με 4 ληγμένες βεβαιώσεις.

Αμφότερες οι προτάσεις βεβαίως απερρίφθησαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Κοζάνης, όπως άλλωστε και κάθε δημοτική αρχή, δεν έχει την τεχνική υποδομή να ελέγξει τα μηχανήματα, γεγονός που καθιστά τις πιστοποιήσεις αφενός απαραίτητες και αφετέρου τον μόνο τρόπο διασφάλισης της τυπικής τουλάχιστον επάρκειας των παιγνιδιών.

Ακολούθησε και δεύτερη δημοπρασία προ ολίγων ημερών.

Σε αυτή εμφανίστηκαν τρεις ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων εκ νέου και ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ που τελικά κατέληξε στη Χαλκιδική.

Ο εν λόγω προσήλθε με πρόταση για 7 παιγνίδια από τα οποία τα 4 πιστοποιητικά είχαν λήξει.

Υπήρξε επίσης ένας ακόμη ενδιαφερόμενος που απερρίφθη για τον ίδιο λόγο και τελικά επελέγη ο τρίτος και μόνος που είχε άρτιο φάκελο.

Προκαλεί εντύπωση, πάντως, το πώς μπορεί κάποιοι να περιφέρουν προτάσεις συμμετοχής σε τέτοιους διαγωνισμούς από δήμο σε δήμο και μάλιστα να τους επανυποβάλλουν, εν γνώσει τους ότι έχουν ελλειμματικούς φακέλους πιστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι το τοπικό, εννιαήμερο (εξ’ ού και «Νιάϊμερος») πανηγύρι της Κοζάνης συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου και κυρίως παιδιά.

«Όταν ακούσαμε το τραγικό περιστατικό στη Χαλκιδική, παγώσαμε, καθώς το μυαλό μας έκανε αμέσως συνειρμούς», προσθέτει ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κουρού.