Skip to main content

Τραγωδία στο Πευκοχώρι: Το μοιραίο λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη ελλείψει πιστοποιητικών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/INTIME

Στη διάρκεια ελέγχου οι τοπικές αρχές παρατήρησαν ότι τα πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει - Θρήνος στην κηδεία του 19χρονου

Αποκαλύψεις που μεγεθύνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για την αλυσίδα παραλείψεων και της ολιγωρίας που οδήγησαν στην τραγωδία στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής έρχονται στο φως, την ώρα που στη Βέροια γράφτηκε σήμερα ο τραγικός επίλογος με την κηδεία του 19χρονου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Κούρος, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη.

Tα πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει

«Τη Δευτέρα (18/8), υπήρξε μια δημοπρασία επαναληπτική γιατί την προηγούμενη την είχαμε ακυρώσει, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά. Στο κομμάτι αυτό προσήλθαν πάλι οι ενδιαφερόμενοι για το λούνα παρκ που θα γίνει σε μια εκδήλωση λίγο έξω από την Κοζάνη, το πανηγύρι ο ‘Νιάμερος’» ανέφερε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον κ. Κούρο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, ωστόσο στη διάρκεια του ελέγχου οι αρχές παρατήρησαν ότι τα πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει.

«Αυτή ήταν η δεύτερη φορά, την πρώτη φορά κηρύξαμε άκυρη τη δημοπρασία. Πριν από 20 μέρες περίπου, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν είχαν όλοι τα απαραίτητα χαρτιά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κοζάνης.

Το χρονικό του αποκλεισμού της μοιραίας επιχείρησης λούνα παρκ από πανηγύρι στην Κοζάνη παρουσιάζει σε δημοσίευμά του και ο Ελεύθερος Τύπος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι ‘Νιάμερος’, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ. Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι».

Ωστόσο, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με τη ανάρτηση στη «Διαύγεια», «η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι ‘δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει’». Κατά την ίδια πηγή, «ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας».

Τραγωδία σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Τελευταίο αντίο στον 19χρονο – «Ήξεραν πως έχουν στα χέρια τους μία ωρολογιακή βόμβα»

Υπενθυμίζεται πως ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του μοιραίου μηχανήματος αφέθηκαν χθες ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

Η οικογένεια του 19χρονου ζητεί δικαίωση και απόδοση ευθυνών. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Πετρίδης, έκανε λόγο για «εμφανείς παραβάσεις» στον χώρο του δυστυχήματος, για «δόλο και αδιαφορία», ενώ υπογράμμισε την ευθύνη των τοπικών αρχών.

«Ήξεραν πως έχουν στα χέρια τους μία ωρολογιακή βόμβα»

«Χθες το μεσημέρι έσπευσα στον τόπου όπου συνέβη το μοιραίο για να δω τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τον χρόνο του συμβάντος. Διαπίστωσα – δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός – εμφανείς παραβάσεις, σημαντικές, που ήταν σε γνώση των τοπικών παραγόντων, αλλά προφανώς και της ίδιας της επιχείρησης, κάτι που φαντάζομαι συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό».

«Δόλος και αδιαφορία»

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η ευθύνη των ανθρώπων αυτών είναι πολύ μεγάλη καιχ αυτό που τονίζω είναι ότι όλη αυτή η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση, αλλά και οι συνθήκες ουσιαστικά δείχνουν δόλο και αδιαφορία, αποδέχονταν ένα αποτέλεσμα. Ο τρόπος που λειτουργούσε, τα σφάλματα, τα ελαττώματα, ήταν ένα ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό ενδεχομένως και σε έτη που είχε άδεια, αν είχε» πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Μίλησε ακόμη για «ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ, ούτε από την επιχείρηση, ούτε από τις τοπικές αρχές. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που θέλουν μόνο να πλουτίσουν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες χωρίς να επενδύουν να σέβονται τη ζωή των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

«Γιατί δεν διέταξαν άμεσα την σφράγιση οι τοπικές αρχές;»

Ερωτηθείς για τις ευθύνες πίσω από την τραγωδία ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου τόνισε πως «από τη στιγμή που συνέβη το μοιραίο ούτως ή άλλως αυτή η επιχείρηση έχει πλήρη ευθύνη». «Το ζήτημα είναι οι τοπικές αρχές, από τη στιγμή που από τις 12 του μηνός γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άδεια, γιατί δεν επενέβησαν άμεσα, γιατί δεν διέταξαν άμεσα την σφράγιση. Όφειλε ο δήμος να παρέμβει».

«Ήταν σε πλήρη γνώση τους, δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πως στα χέρια τους έχουν μία ωρολογιακή βόμβα. Κι εδώ θέτω ζήτημα ευθυνών. Μήπως η όλη καθυστέρηση οφείλεται στο ότι περίμεναν τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση χωρίς να έχει συνέπειες;» διερωτήθηκε.