Skip to main content

Π. Μαρινάκης για φωτιά στην Αττική: 8 στα 10 σπίτια με σήμανση είχαν ακαθάριστα οικόπεδα

(REUTERS/Alexandros Avramidis)

Δικαίως γίνεται η κριτική πως δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στην πρόληψη, είπε

Σε ερωτήματα για τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε έως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, κλήθηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την κριτική για απουσία του κρατικού μηχανισμού, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της πρόληψης.

«4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, η μία ξέφυγε»

Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη στην Πεντέλη, είπε: «Οι δήμαρχοι, που εκπροσωπούν τους κατοίκους τους και όχι κόμματα, έκαναν πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Έγινε μία πολιτισμένη συζήτηση, που περιγράφει την πραγματικότητα που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι».

Όπως ανέφερε είναι σχεδόν 4.000 οι ενάρξεις πυρκαγιών στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

«Στη μία πυρκαγιά που επεκτάθηκε στην Αττική και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αυτό που λένε κάποιοι ότι το κράτος δεν υπήρχε, δεν ισχύει. Τα εναέρια μέσα ενήργησαν μέσα σε 5 λεπτά, αλλά η πυρκαγιά δεν αναχαιτίστηκε, ξέφυγε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα κάνω τον πραγματογνώμονα, τον ειδικό, ούτε θα κάνω επίθεση στους ανθρώπους του πεδίου, που υπερέβησαν εαυτόν».

Δίκαιη η κριτική για την πρόληψη

Όπως είπε μία κριτική που δικαίως γίνεται είναι ότι δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στην πρόληψη. «Φέτος λειτούργησε περισσότερο από ποτέ ο μηχανισμός των drones. Σίγουρα η μία πυρκαγιά που ξέφυγε δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αλλά η επιτυχής αναχαίτιση όλων των υπόλοιπων οφείλεται και στην πρόληψη», υποστήριξε.

Σε εκείνο το σημείο τόνισε πως υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνει πόσα χρόνια χάσαμε και πόσο πρέπει να τρέξουμε. «8 στα 10 σπίτια που έχουν σήμανση κίτρινη ή κόκκινη είχαν ακαθάριστα οικόπεδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το ποιος φταίει για τα ακαθάριστα οικόπεδα, είπε ότι το κράτος έχει πάντα τις ευθύνες του. Ωστόσο «για πρώτη φορά ήρθε μία κυβέρνηση σε επίπεδο οικοπέδων, drones, στελέχωσης του πυροσβεστικού σώματος, που είδε πράγματα, με τα οποία επί χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανένας».