Skip to main content

Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Λειτουργούσε παράνομα το λούνα παρκ, λέει ο δήμος – Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/INTIME

Ο 19χρονος εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι και σκοτώθηκε - Ο χειριστής του παιχνιδιού παραδόθηκε - Στο σημείο πραγματογνώμονας

Σοβαρά ερωτήματα έχουν ανακύψει για την άδεια και τα άλλα απαιτούμενα έγγραφα του λούνα παρκ, στο οποίο σκοτώθηκε ένας 19χρονος μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, όταν ένα παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες διαλύθηκε.

Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ έχει συλληφθεί, ενώ ο χειριστής του παιχνιδιού παραδόθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι.  Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αδελφού του θύματος, που είχε επίσης επιβιβαστεί στο παιχνίδι, μετά το τραγικό συμβάν ο χειριστής έφυγε τρέχοντας, χωρίς καν να σταματήσει το μηχάνημα.

Στο λούνα παρκ έσπευσε πραγματογνώμονας για να διαπιστωθεί η κατάσταση του παιχνιδιού, που εξελίχθηκε σε φονικό όπλο, μετατρέποντας τις διακοπές μίας οικογένειας σε ανείπωτη τραγωδία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το παιχνίδι φαινόταν να έχει πρόβλημα, καθώς δεν λειτουργούσαν όλα τα βαγόνια του.

Είχε άδεια το λούνα παρκ;

Ένα από τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση είναι κατά πόσο είχε έγγραφα λειτουργίας το λούνα παρκ και ποιος τέλος πάντων τα είχε ελέγξει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα λούνα παρκ βγάζουν μία άδεια λειτουργίας και κάθε χρόνο παίρνουν πιστοποιήσεις για τα μηχανήματά τους και ακολουθεί η διαδικασία της γνωστοποίησης. Το συγκεκριμένο λούνα παρκ φέτος δεν είχε καμία γνωστοποίηση.

Σύμφωνα με την δήμαρχο Κασσάνδρας το λούνα παρκ είχε ουσιαστικά ανοίξει παράνομα φέτος. Μέχρι πέρυσι έκανε γνωστοποίηση ενώ φέτος δεν έκανε καμία γνωστοποίηση και για αυτό ο δήμος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των κυρώσεων. «Είμαι σοκαρισμένη από το θάνατο του παιδιού, ήταν ένας φρικτός θάνατος και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε η Αναστασία Χαλκιά στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Πώς να ξέρει ο δήμος αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO,  υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία χρηματικών κυρώσεων» σημείωσε. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία μετά την επιβολή των προστίμων, ο επιχειρηματίας καλείται για εξηγήσεις και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

Λούνα παρκ: Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις άδειες και τους ελέγχους

Υπ. Ανάπτυξης: Μόνη αρμόδια αρχή ο δήμος

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις της δημάρχου, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας».

«Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπ. Ανάπτυξης για την τραγωδία στο λούνα παρκ: Μόνη αρμόδια αρχή για τις άδειες και τους ελέγχους ο δήμος

«Θα το πάω δυνατά, μας είπε. Ένιωσα να ξεκολλάει η πλάτη»

Συγκλονίζει εν τω μεταξύ η μαρτυρία του αδελφού του 19χρονου. «Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και μας είπε ότι θα το πάει “δυνατά”. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει. Νιώθω όλη την πλάτη να ξεκολλάει. Σε κάποια στιγμή είμαι ανάσκελα, βλέπω τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου και να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το κάγκελο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά πετάχτηκε με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι», είπε ο αδελφός του θύματος.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές τραγωδίας, αφού στο σημείο ήταν και η μητέρα και ακόμη ένα παιδί της οικογένειας. Ο θάνατος του 19χρονου ήταν σχεδόν ακαριαίος. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο δεν πρόλαβαν να κάνουν κάτι. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο δήμο τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία τραγικά περιστατικά: Ο θάνατος του μικρού κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης, η συμπλοκή στο παραλιακό μαγαζί και ο θάνατος του 19χρονου στο λούνα παρκ.