Skip to main content

Μεγάλη έξαρση στις κλοπές αυτοκινήτων σε Ριζούπολη, Προμπονά: Ανήσυχοι οι κάτοικοι

Φωτογραφία αρχείου

Απουσία αποτελεσματικής αστυνόμευσης καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ανησυχητική αύξηση στις κλοπές οχημάτων καταγράφεται στην περιοχή της Ριζούπολης και του Προμπονά, ενώ το φαινόμενο φαίνεται να επεκτείνεται και στη γειτονική Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι κάτοικοι των περιοχών καταγγέλλουν ως απούσες τις αστυνομικές αρχές, ή έστω αδύναμες να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη εγκληματικότητα, ενώ οι δράστες φαίνεται να δρουν ανενόχλητοι.

Μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα οχήματα μάρκας Smart και Nissan Qashqai.

Η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη ζήτηση για φθηνά ανταλλακτικά που παρουσιάζουν αρκετά μοντέλα, έχει επιτείνει τη δημιουργία κυκλωμάτων που ειδικεύονται στην κλοπή και αποσυναρμολόγηση οχημάτων, των οποίων τα εξαρτήματα πουλούν στη συνέχεια σε μικρά, ανεξάρτητα συνεργεία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επίσης αύξηση στις κλοπές συγκεκριμένων μοντέλων της Hyundai και της Kia, τα οποία έχουν γίνει καταστεί για κάποιους «εύκολος» στόχος.

Γενικότερα, παλαιότερα μοντέλα εταιρειών ακόμη και αν κατασκευάστηκαν μεταξύ 2015 και 2019, θεωρούνται ευάλωτα, όταν δεν διαθέτουν συστήματα ασφαλείας όπως τα ηλεκτρονικά immobilizer.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πραγματικό «πυρετό» κλοπών, με τους κλέφτες να χρησιμοποιούν απλές τεχνικές για να θέσουν τα οχήματα σε λειτουργία και να φύγουν με αυτά.

Ασχέτως μοντέλων, οι κάτοικοι της Ριζούπολης, του Προμπονά και της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τα αυτοκίνητά τους να εξαφανίζονται και την αστυνομία σε αδυναμία να αντιδράσει έγκαιρα, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης στις περιοχές αυτές και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.