Skip to main content

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Διασώθηκαν από την πυρκαγιά κτίρια, υποδομές και επιστημονικά όργανα

ΕΑΑ

Ζημιές μόνο στα ηλεκτρονικά και τις καλωδιώσεις της κεραίας του Ιονοσφαιρικού σταθμού

Δεν άφησε ανεπηρέαστο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή και σε λιγότερο από 36 ώρες στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα, επηρέασε ~100.000 στρέμματα γης, καίγοντας εκτάσεις δασικής και θαμνώδους βλάστησης και περιουσίες.

Το απόγευμα της 12ης Αυγούστου η φωτιά, αφότου πέρασε στους πρόποδες του λόφου Κουφού στη Παλαιά Πεντέλη, σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στους χώρους του ΕΑΑ, καίγοντας θαμνώδη βλάστηση και δένδρα.

ΕΑΑ

Σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα η φωτιά κατεστάλη τις απογευματινές ώρες.

ΕΑΑ

Μετά τα μεσάνυχτα, περίπου στις 00:05 της Τρίτης 13 Αυγούστου, υπήρξε μικρή αναζωπύρωση κοντά στον θόλο που φιλοξενεί την κεραία λήψης δορυφορικών εικόνων της μονάδας δορυφορικής τηλεπισκόπησης BEYOND και μετεωρολογικούς σταθμούς της μονάδας Μeteo.

ΕΑΑ

Με τη βοήθεια των καμερών που έχουν τοποθετηθεί, εντοπίστηκε άμεσα, ειδοποιήθηκε το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν σε επιφυλακή και κατεστάλη έγκαιρα.

Επιπλέον συνεχίστηκαν τις πρώτες και επόμενες ώρες της 13ης Αυγούστου οι περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων εντός της περιμέτρου των εγκαταστάσεων του ΕΑΑ, εντοπίζοντας μικρο-εστίες τις οποίες και έσβησαν.

ΕΑΑ

Το πρωί της 13ης Αυγούστου, κλιμάκιο του ΕΑΑ αποτελούμενο από τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τον διευθυντή του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ και αντιπρόεδρο του ΔΣ, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών, Δρ. Θανάση Μαρούση, τη μηχανικό Φωτεινή Κουτραφούρη, την αρχιτέκτονα Χρυσή Σταυροπούλου και τον ηλεκτρονικό Γιάννη Χαμπίμπη, επόπτευσαν τους χώρους του Αστεροσκοπείου στη Πεντέλη για να διαπιστώσουν την έκταση της καταστροφής λόγω της πυρκαγιάς.

Διαπιστώθηκε ότι πράγματι η φωτιά κατεστάλη έγκαιρα πριν υπάρξουν ζημιές στα κτιριακά συγκροτήματα, στις ερευνητικές υποδομές και στα επιστημονικά όργανα του ΕΑΑ, εκτός από τα ηλεκτρονικά και τις καλωδιώσεις της κεραίας του Ιονοσφαιρικού σταθμού που έχουν υποστεί ζημιές, η εκτίμηση των οποίων θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την τελική αποτίμηση επίκειται πιο ενδελεχής έλεγχος των οργάνων από τους/τις επιστημονικώς υπευθύνους τους.

«Η ενδελεχής προετοιμασία του ΕΑΑ για την περίπτωση ενός τέτοιου γεγονότος, προετοιμασία που συνίστατο στη συστηματική αποψίλωση της νεκρής καύσιμης ύλης στο οικόπεδό μας πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα πέριξ των εγκαταστάσεών μας, στη διατήρηση σε πλήρη ετοιμότητα 7 κανονιών και δεξαμενής με 200 τόνους νερό, τα πιο ενδεδειγμένα από τα οποία τα λειτούργησε αποτελεσματικά η Πυροσβεστική υπηρεσία και μάλιστα κατέστειλε με τη χρήση τους φωτιά σε ένα από τα σπίτια πέριξ του ΕΑΑ, και στο δίκτυο καμερών για την παρακολούθηση του προαύλιου χώρου του ΕΑΑ, υπήρξε αποτελεσματική για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», αναφέρει η διοίκηση του ΕΑΑ.

Επιθυμεί δε να εξάρει «την πρόνοια, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των στελεχών της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών υπό τον άριστο συντονισμό του Δρ. Θανάση Μαρούση και την αρωγή μελών του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που βοήθησαν με τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς μέσω των καμερών του meteo.gr (Β. Βαφειάδης) και έκαναν και μια πρώτη κατόπτευση του καμένου χώρου το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, μεσούντων των τελικών σταδίων της επιχείρησης κατάσβεσης».