Skip to main content

Φωτιά στην Αττική: «Ήταν πολεμική η κατάσταση» – Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι μαχητές της πρώτης γραμμής

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κ. Τσίγκας, περιγράφει τις δυσκολίες της κατάσβεσης - Ο πιο δυνατός αντίπαλος των πυροσβεστών και η δύσκολη μίξη δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος

Ως μία από «τις πιο δύσκολες καταστάσεις» που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κ. Τσίγκας, την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε με μανία την Αττική τα δύο τελευταία 24ωρα.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, πολύ δύσκολη κατάσταση και έντονο το φαινόμενο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε από την περιοχή Βαρνάβα, βόρεια από το γήπεδο» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τσίγκας περιέγραψε τις πρώτες στιγμές της εκδήλωσης της φωτιάς και την ταχύτητα με την οποία πήρε διαστάσεις. Όπως είπε, η πυρκαγιά «εντοπίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από το εναέριο μέσο που έμφορτο έκανε περιπολία και έκανε ρίψεις στην περιοχή. Ακολούθησε δεύτερο που ήταν ήδη στον αέρα από τη φωτιά των Μεγάρων και το περιπολικό που έφτασε σύντομα». Παρόλα αυτά, όπως είπε, «δεν πρόλαβε την εστία της πυρκαγιάς».

Η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς

Το πύρινο μέτωπο «ανέβηκε στο βουνό, ανοιξε σε πολύ σύντομο διάστημα και με τους ανέμους που έπνεαν προχθές κατέληξε σε αυτό που ζούμε και βιώνουμε» ανέφερε.

«Ήταν από τις πιο δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια» συνέχισε, αναφερόμενος στα όσα επακολούθησαν. «Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι τόσο ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια που έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή οδήγησαν την πυρκαγιά να κάψει όλο τον βόρειο άξονα της βορειοανατολικής Αττικής» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την πορεία που ακολούθησε η πύρινη λαίλαπα: «Από την περιοχή του Διονύσου, στο Βαρνάβα που ξεκίνησε, την κάτω πλευρά από το Καλέντζι, Άνω Σούλι, πέρασε από τη Νέα Μάκρη, έφτασε στον Νέο Βουτζά, κατέβηκε στην Πεντέλη από εκεί στη Διώνη στο Ντράφι και στην Καλλιτεχνούπολη και δυστυχώς με πάρα πολλές κηλιδώσεις έπεσε και στο Πάτημα Χαλανδρίου».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Πρωτόγνωρες συνθήκες»

«Ήταν συνθήκες πρωτόγνωρες για εμάς, ήταν υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών, καταβλήθηκε ό,τι ήταν δυνατό από την πρώτη στιγμή με κίνδυνο της ζωής μας» δήλωσε για τις μαραθώνιες επιχειρήσεις κατάσβεσης και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαχητές της «πρώτης γραμμής». Σημείωσε δε πως «κάποιοι συνάδελφοι τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά».

«Ήταν πολεμική η κατάσταση, ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Βλέπαμε τους συμπολίτες να θέλουν να απομακρυνθούν, βλέπαμε σπίτια να έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες. Έπρεπε και να τις σβήσουμε και να μπούμε μέσα να δούμε αν υπήρχε κάποιος» συνέχισε.

(REUTERS/Alexandros Avramidis)

«Δυνατός αντίπαλος» οι ισχυροί άνεμοι

Όπως είπε, η ένταση των ανέμων ήταν ο πιο δυνατός αντίπαλος σε όλη αυτή τη διαδικασία. «Σβήναμε το μέτωπο και από την πάνω πλευρά περνούσαν κάφτρες, κηλιδώσεις όπως λέμε στην ορολογία μας και δημιουργούσαν πέντε και δέκα νέες εστίες με αποτέλεσμα να αποσπώνται δυνάμεις και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα εναέρια μέσα» εξήγησε.

Κόλαση φωτιάς από τον Βαρνάβα έως την Πεντέλη και τα Βριλήσσια: «Η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε»

Η δύσκολη μίξη δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος

Αναφέρθηκε δε και στις δυσκολίες που δημιουργεί ο παράγοντας του συνδυασμού δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος. «Η μίξη δασικού και αστικού ιστού είναι ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση αγροτοδασικών πυρκαγιών διότι από τη μια πλευρά ρίχνεις δυνάμεις προς το δάσος, προς το βουνό -να μην επεκταθεί η πυρκαγιά γιατί στην πίσω πλευρά υπάρχει και άλλος οικισμός – και από την άλλη θα πρέπει να προστατεύσουμε τις περιουσίες των πολιτών» σημείωσε ο κ. Τσίγκας.

naftemporiki.gr

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό