Skip to main content

Γερμανικός Τύπος για φωτιές: Η Αττική βιώνει δραματικές στιγμές

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Άγνωστο το πόσα σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες στις πυρόπληκτες περιοχές, γράφει η taz

Στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική και οι καταστροφικές συνέπειές του.

«Από την Κυριακή η βορειοανατολική Αττική βιώνει δραματικές στιγμές», γράφει η tageszeitung. «Χθες ο ουρανός πάνω από την Αθήνα ήταν καλυμμένος από πυκνά σύννεφα καπνού, με τους ισχυρούς ανέμους να σπρώχνουν τις πυρκαγιές προς τα νότια, στον αστικό ιστό της μητρόπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. […] Ορισμένες περιοχές στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι χρειάστηκε να εκκενωθούν». Ακόμη παραμένει άγνωστο «το πόσα σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες στις πυρόπληκτες περιοχές», προστίθετο στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) «φέτος έχουν καεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα 17.330 εκτάρια γης – και αυτό χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις που καίγονται στην Αττική αυτές τις μέρες. Έτσι, αρκετές εβδομάδες πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου έχει ήδη σχεδόν “ισοφαριστεί” η έκταση που κάηκε συνολικά μέσα στο 2022».

«Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία και Ρουμανία στηρίζουν τώρα την Ελλάδα στέλνοντας πυροσβεστικές μονάδες», επισημαίνει από την πλευρά της η ZEIT Online. Η μεγαλύτερη βοήθεια έρχεται από τη Γαλλία, η οποία στέλνει «180 πυροσβέστες, 55 πυροσβεστικά και ένα ελικόπτερο. […] Μία πυροσβεστική ομάδα από τη Μολδαβία επιχειρεί ήδη στην Αττική, η Τουρκία έχει προσφέρει και αυτή βοήθεια ενώ αναμένεται υποστήριξη και από την Ισπανία» προσθέτει.

«Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι κάτι το σύνηθες στην Ελλάδα» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά όμως από τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία των καιρικών καταγραφών, τον οποίο διαδέχθηκε ο πιο καυτός Ιούνιος και Ιούλιος, όπως και ένας ιδιαιτέρως θερμός Αύγουστος, φαινόταν εδώ και εβδομάδες πως φέτος οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να είναι άκρως σοβαρές. Και πράγματι αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα» σημειώνει η FAZ.

Την ίδια στιγμή «η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ελλάδα όπου πολλές περιοχές δεν έχουν δει αρκετή βροχή εδώ και μήνες, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις σοδειές – κάτι που έγινε αισθητό και στη Γερμανία, μεταξύ άλλων και με την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου. Ωστόσο δεν απειλούνται μονάχα οι ελαιώνες. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι κόνδυλοι των πατατών μαραίνονται, στη Σαντορίνη τα αμπέλια ξεραίνονται και στη Μακεδονία οι λίμνες κινδυνεύουν να στερέψουν από νερό».

Πηγή: Deutsche Welle

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό