Skip to main content

Ξένος Τύπος για πυρκαγιές στην Αττική: «Καταστροφή βιβλικών διαστάσεων»

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

«Γκρι-καφέ σύννεφο που σκέπασε  την Αθήνα»

«Τεράστιες δασικές πυρκαγιές μαίνονται ξανά στην Αττική και οι ελληνικές αρχές διέταξαν την εκκένωση 12 πόλεων και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν με γραπτό μήνυμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», μεταδίδουν το Γαλλικό και το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Μεταξύ των πόλεων που απειλούνται είναι ο ιστορικός Μαραθώνας, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Αθήνας , όπου ζουν περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι. Ο δήμαρχος της πόλης, Στέργιος Τσίρκας, προειδοποίησε ότι η πόλη αντιμετωπίζει μια «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων». «Όλη η πόλη καίγεται», δήλωσε ο δήμαρχος.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz) γράφει ότι « οι δασικές πυρκαγιές πλησιάζουν την Αθήνα – η πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει ακόμα να τις σταματήσει»

«Πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονται πάνω από την Αθήνα και η φωτιά απειλεί τα περίχωρα της πρωτεύουσας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Η ελληνική πυροσβεστική δεν κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας από το απόγευμα της Κυριακής. Οι κάτοικοι  12 πόλεων κλήθηκαν με γραπτό μήνυμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή γύρω από τον Μαραθώνα και την Πεντέλη, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο ελληνικό ραδιόφωνο.

Η Πεντέλη απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα και ο Μαραθώνας είναι περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της ελληνικής πρωτεύουσας. Αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να εκκενωθούν και δύο νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής είπε: «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας πολέμησαν σκληρά όλη τη νύχτα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η φωτιά αναπτύχθηκε γρήγορα και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τα εκεί. Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι»

Κόλαση φωτιάς απειλεί την Αθήνα

Η γερμανική εφημερίδα Mercur γράφει ότι μια «κόλαση φωτιάς απειλεί την Αθήνα – Εκκενώθηκαν πόλεις και ένα νοσοκομείο Παίδων, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η μεγάλη πυρκαγιά βόρεια της Αθήνας δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. «Όλες οι δυνάμεις της πολιτικής άμυνας πολέμησαν όλη τη νύχτα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η ισπανική El pais αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω τεράστιας δασικής πυρκαγιάς, έξω από την Αθήνα

Το επίκεντρο που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές είναι εκείνο του Βαρνάβα, βόρεια της πρωτεύουσας, που απλώνεται «σαν κεραυνός» προς τα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, και έχει ήδη κάψει σπίτια.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από εθελοντές και από 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα, προσπάθησαν να περιορίσουν την προέλαση της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, η οποία ξέσπασε στις 15:00 τοπική ώρα της Κυριακής. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη γιατί η φωτιά εξαπλώνεται μεταξύ των κατοικιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Μάλιστα, κάποια σπίτια κάηκαν από τις φλόγες, ενώ ειδική ομάδα της Αστυνομίας χρειάστηκε να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε περίπου 25 αυτοκίνητα προσπαθώντας να σωθούν από τη φωτιά», γράφει η El Pais.

H πυρκαγιά κινείται «σαν αστραπή»

O βρετανικός Guardian τονίζει ότι η πυρκαγιά κινείται «σαν αστραπή».

Περισσότεροι από 670 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν μια τεράστια φωτιά που κινείται «σαν αστραπή» στα περίχωρα της Αθήνας, με τις αρχές να απομακρύνουν ανθρώπους από πόλεις, χωριά και νοσοκομεία καθώς οι φλόγες καίνε δέντρα, σπίτια και αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι πυροσβέστες αγωνίζονται σε «δραματικές συνθήκες» που είχαν επιδεινωθεί από μια παρατεταμένη ξηρασία. Στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, το μεσογειακό έθνος γνώρισε μια εξαιρετικά ζεστή και ξηρή χρονιά.

«Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες σε δραματικές συνθήκες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της παρατεταμένης ξηρασίας», δήλωσε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο και να ελεγχθεί  και το τελευταίο μέτωπο», πρόσθεσε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κρήτη για να επιστρέψει στην Αθήνα και να επιβλέπει την αντίδραση σε ένα έθνος όπου οι μνήμες των 104 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές στο παραθαλάσσιο θέρετρο στο Μάτι πριν από έξι χρόνια παραμένουν έντονες», σημειώνει ο Guardian

Η γαλλική Le Monde γράφει ότι η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται και πλησιάζει την Αθήνα.

Τουλάχιστον πέντε πόλεις και δύο νοσοκομεία εκκενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας βορειοανατολικά της Αθήνας.

«Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα », εξήγησε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα τριάντα χιλιόμετρα και ορισμένες φλόγες ξεπερνούν τα 25 μέτρα ύψος.

NYT: Εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, γράφουν οι New York Times.
«Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα την Κυριακή, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και προκάλεσε εκκενώσεις. Οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν στην εξάπλωση της φωτιάς», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Η ιταλική Corriere della sera κάνει λόγο για ένα «Γκρι-καφέ σύννεφο που σκέπασε  την Αθήνα. Η ελληνική πυροσβεστική δεν κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας από το απόγευμα της Κυριακής. Οι καπνοί εκτείνονταν για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα και έφτασαν στην Πελοπόνησσο ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής».

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής