Skip to main content

«Άκουγα τα ζώα μου να βελάζουν και να πεθαίνουν. Έχασα τα πάντα»: Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής σε απόγνωση

Σε απόγνωση κτηνοτρόφος στο Νταού Πεντέλης του οποίου κάηκαν όλα τα ζώα και καταστράφηκαν οι προετοιμασίες του για τον χειμώνα

Δεν είναι μόνο τα δέντρα, οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, που έγιναν στο στάχτη στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αιγοπρόβατα και άλλα ζώα υπολογίζεται ότι έχουν καεί σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Δημήτρη Μεγαγιάννη, κτηνοτρόφος στο Νταού Πεντέλης, στην κάμερα του Mega.

«100 γίδια με 5 τσομπανόσκυλα, χάθηκαν όλα στη στάνη. μου. Έχουν περάσει φωτιές εδώ, από το 1995, το 1998, το 2009. Όλες τις αναχαιτίσαμε με ένα πυροσβεστικό που ήταν πάντα εδώ. Σήμερα είμαστε στο έλεος του θεού. Ούτε εναέριο, ούτε πυροσβεστικό, ούτε άλλο μέσο. Μόνος μου με τον γιο μου με δυο κουβάδες νερό συνέχεια. Μέχρι που δεν άντεξα άλλο και λιποθύμησα», είπε, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα μάτια και αποτυπωμένη στο σπάσιμο της φωνής.

«Ούτε ένα πυροσβεστικό. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας»

«Είχα κάνει τα κουμάντα μου για τον χειμώνα. Είχα πέρα από τα ζώα, 15.000 ζωοτροφές και πήγαν όλα στράφι. Αυτό που θέλω να τονίσω και να το ακούσουν οι κύριοι αξιότιμοι που μας κυβερνάνε: Είναι ανεπίτρεπτο να καίγονται οικισμοί και να μην υπάρχει ένα πυροσβεστικό. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας…» κατήγγειλε.

«Δεν μπορώ να πάω να δω τα ζώα μου καμένα. Μετά τα παιδιά μου, ήταν τα ζώα μου. Ας έρθουν να τα πάρουν. Εγώ δεν αντέχω άλλο. Εγώ εδώ δεν ξαναπατάω…», πρόσθεσε, με τη φωνή να λυγίζει υπό το βάρος της απώλειας και της καταστροφής.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το liveblog της Ναυτεμπορικής