Skip to main content

Από Πεντέλη και Διώνη έως Σουφάνι και Νέα Μάκρη: «Θα καούμε ζωντανοί. Πού είναι οι δυνάμεις;» – Κραυγή αγωνίας από κατοίκους

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Η πύρινη λαίλαπα, που άρχισε από τον Βαρνάβα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Πεντέλη, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Σουφάνι Μαραθώνα, Ανατολή Νέα Μάκρης

Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις, η φωτιά θεριεύει, «καταπίνοντας» δέντρα, αυτοκίνητα, αποθήκες και γλύφοντας τις αυλές των σπιτιών. Μία πύρινη κόλαση χωρίς τέλος, που τις τελευταίες ώρες έχει οδηγήσει σε νέες εκκενώσεις οικισμών. Η Η Αττική καίγεται, ο κόσμος είναι σε απόγνωση.

Η εφιαλτική πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Πεντέλη, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Σουφάνι Μαραθώνα, Ανατολή Νέα Μάκρης.

→Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο liveblog της Ναυτεμπορικής .

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους από Διώνη, Ντράφι, Δασαμάρη, Νταού Πεντέλης, για να μην κινδυνεύσουν ζωές. Κάποιοι διστάζουν. Φοβούνται ότι επιστρέφοντας θα δουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει στάχτη.

Επιχειρούν 650 πυροσβέστες με εκατοντάδες ακόμη δασοκομάντος, αστυνομικούς και 33 εναέρια μέσα. Αλλά οι περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις  από το πρωί έχουν δημιουργήσει έναν εφιάλτη. Η μάχη τους είναι άνιση.

Όσο και εάν ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι πολλαπλές εστίες και η διαρκής αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι να αισθάνονται αβοήθητοι.

«Τι να σας πω; Δεν τα βλέπετε; Καίγονται, κινδυνεύουμε. Πού είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις; Περιμένουμε. Δείξτε μου ένα πυροσβεστικό, θα καούμε ζωντανοί», δήλωνε στην κάμερα του Alpha κάτοικος στο Σουφάνι. Οι κάτοικοι είχαν λάβει μήνυμα 112 να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη, αλλά πολλοί έμεναν σβήνοντας μικροεστίες με κλαδιά στα χέρια τους και καταβρέχοντας στέγες και αυλές με λάστιχα σε μία προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι αρχές απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση σε όλους να ακολουθούν τις οδηγίες. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από τις ανθρώπινες ζωές. Την ώρα που οι πυροσβέστες έτρεχαν μέσα στο πύρινο μέτωπο, οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, για να πείσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, πριν η πύρινη λαίλαπα τους εγκλωβίσει.

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στην Άνω Διώνη, με μία τεράστια δασική έκταση να έχει καεί και τις φλόγες να έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών. Πολλοί καταγγέλουν ότι δεν είχαν γίνει εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες, άλλοι «δείχνουν» τα ακαθάριστα οικόπεδα ή αφήνουν υπόνοιες για εμπρησμό. Οι έρευνες θα δείξουν τα αίτια, αλλά το αποτέλεσμα μένει το ίδιο: Απόλυτος εφιάλτης.