Skip to main content

LIVE: Φωτιά στην Αττική – Mάχη σε διάσπαρτες εστίες, φόβοι για αναζωπυρώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές

REUTERS/Alexandros Avramidis

Εκκενώθηκε ο Ερυθρός Νέας Μάκρης. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής

Σκληρή δοκιμασία συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες πολίτες στη βορειοανατολική Αττική καθώς ο κίνδυνος από την πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής από την περιοχή του Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε μέτωπο άνω των 30 χιλιομέτρων, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.

Τα ξημερώματα εκκενώθηκε ο Ερυθρός Νέας Μάκρης λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης. Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Η Πυροσβεστική γνωστοποιούσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες». Το σκηνικό της τραγωδίας συμπλήρωσε ο εντοπισμός νεκρής γυναίκας στο Πάτημα Βριλησσίων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν σε Σούλι Μαραθώνα, τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και τη Νέα Μάκρη.  Τη νύχτα, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Η μάχη με τις φλόγες δόθηκε κυριολεκτικά μέσα στον αστικό ιστό, ενώ δεκάδες μαρτυρίες ανεδείκνυναν την απόγνωση των πολιτών και, σε πολλές περιπτώσεις, την απουσία αποτελεσματικής προστασίας.

Η επομένη της πύρινης λαίλαπας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το βάρος πέφτει στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των υποδομών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη 15 μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν. Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη το απόγευμα στο υπ. Πολιτικής Προστασίας.

Οι εικόνες καταστροφής εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου ενώ αποκαρδιωτικό είναι το σκηνικό που καταγράφηκε σε βίντεο από ελικόπτερο.