Skip to main content

Εγκαίνια ΔΕΘ: Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ στις 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Κεντρικό αίτημα του συλλαλητηρίου είναι οι αυξήσεις στους μισθούς

Την διοργάνωση συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου του 2024, και ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.

Κεντρικό αίτημα του συλλαλητηρίου είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. «Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

Όπως τονίζει, «η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές  κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Η ΑΔΕΔΥ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας».

Σημειώνει ακόμη πως «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 14 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40 ευρώ, αλλά μόνο οι περικοπές έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων». «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Η σημερινή κυβέρνηση, τα πέντε τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία» σημειώνει.

Οι διεκδικήσεις

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αυξήσεις στους μισθούς 10%, άμεσα, για να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.