Skip to main content

Καφέ αράχνη ερημίτισσα: Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημά της

Από τα συμπτώματα του 48χρονου, εκτιμάται ότι πιθανώς ο θάνατός του προήλθε από καφέ αράχνη - Δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημά της, σύμφωνα με ειδικούς

Σε τσίμπημα από καφέ αράχνη ερημίτισσα (brown recluse spider) αποδίδεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, ο θάνατος του 48χρονου, ο οποίος κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου. Αν και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής -εν αναμονή ιστολογικών εξετάσεων- δηλητήριο στο σώμα του ανθρώπου, οι ενδείξεις παραπέμπουν σε τσίμπημα από αράχνη.

Το χρονικό

Ο άνδρας, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Ηλεία, δέχθηκε το τσίμπημα το μεσημέρι της Κυριακής, χωρίς όμως να το αντιληφθεί άμεσα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, Σπύρος Πολίτης, ο 48χρονος αντιλήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι είχε σταδιακά εντονότερο κνησμό στο πόδι και το πρωί της Τρίτης μετέβη σε ορθοπεδικό, χωρίς να έχει την αίσθηση ότι υπάρχει τσίμπημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, ο ορθοπεδικός τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Πύργου, με πιθανή φλεγμονή. Κατόπιν διάφορων εξετάσεων, εισήχθη στο νοσοκομείο. Από το βράδυ της Τρίτης η κατάστασή του εξελίχθηκε ραγδαία.

Όπως σημείωσε ο κ. Πολίτης, από την κλινική εικόνα, εκτιμάται ότι πιθανώς να είναι τσίμπημα από αράχνη και όχι από φίδι. «Είναι πολύ σπάνιο, αν όντως είναι αράχνη» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε αυτήν την εικασία.

Σπάνιοι οι θάνατοι από αράχνη

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι το τσίμπημα αράχνης θεωρείται ιατρικά σπάνιο περιστατικό. Όπως τόνισε, υπάρχουν πολλές χιλιάδες ήδη αραχνών, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη από δηλητήριο στον άνθρωπο. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ -όπου γίνεται συστηματική καταγραφή τέτοιων περιστατικών- είναι μόλις 3 με 5 τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι:

  • η μαύρη χήρα και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη,
  • η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας.

Πρόσθεσε το τσίμπημα στον 48χρονο αποδίδεται σε καφέ αράχνη ερημίτισσα, σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί.

Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα

Ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα, γιατί ο πόνος μπορεί να είναι οξύς. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ενδέχεται κάποιος να μην το αντιληφθεί και να μην δώσει ιδιαίτερα σημασία, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος. «Όσο περισσότερες ώρες περνούν χωρίς ιατρικές πρώτες βοήθειες, τόσο το χειρότερο» επεσήμανε.

Εξηγώντας τι μπορεί να συμβεί μετά το τσίμπημα, ανέφερε ότι δηλητήριο μπορεί να πάει στο αίμα, προκαλώντας διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αν το δηλητήριο της αράχνης φτάσει στο αίμα, τότε μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και να αυξηθεί απότομα η πίεση, εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα και ανάλογα με το είδος της αράχνης αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι σπάνιο, που όμως μπορεί να συμβεί. Όπως εξήγησε, περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος.

Δεν υπάρχει αντίδοτο

Τόσο ο κ. Πολίτης, όσο και ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφεραν πως δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης ερημίτισσας στην Ευρώπη. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, υπάρχει αντίδοτο στην Ελλάδα για το τσίμπημα της «μαύρης χήρας».