Skip to main content

Ρέθυμνο: Σκληρή μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα- Επιχειρούν και δασοκομάντος

Έχουν καεί εκατοντάδες ελιές, γεωργική και χορτολιβαδική έκταση

Ανεξέλεγκτη παρέμενε μέχρι τις 11 τη νύχτα, η φωτιά σε Αμάρι και Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, γεγονός που προοιωνίζει σκληρή ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Αμάρι Ρεθύμνου, πήρε μεγάλες διαστάσεις το απόγευμα της ίδιας μέρας, με αποτέλεσμα να επεκταθεί βόρεια και να διασπαστεί σε τρία μέτωπα.

Τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή του δήμου Αμαρίου, στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου και η συγκεκριμένη φωτιά κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης Μιχάλης Σαρρής.

Από την απέναντι πλευρά, τα μέτωπα αφορούν στο Άνω Μέρος Αμαρίου, Χορδάκι Αμαρίου και Ορνέ Αγίου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σώσουν τον οικισμό Αγία Παρασκευή, που απειλήθηκε από τις φλόγες.

Όπως επισημαίνουν τα τοπικά μέσα, υπάρχουν πολλά «καντηλάκια» σε πλαγιά.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και από την Αθήνα. Ειδικότερα, αναχώρησαν αεροπορικώς 35 δασοκομάντος για το Ρέθυμνο, ενώ συνολικά επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντο. Μέχρι το τελευταίο φως της μέρας στην «μάχη» ρίχτηκαν και  45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης.

Εκκενώθηκε οικισμός

Στις 17:30 της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Αγία Παρασκευή, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Μάνδρες Ρεθύμνου. Λίγες ώρες μετά, οι κάτοικοι της περιοχής Αποδούλου ενημερώθηκαν – ξανά με μήνυμα από το 112- για την πυρκαγιά στην περιοχή τους και κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

neakriti.gr

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, οι ζημιές στην παραγωγή -σε καλλιέργειες, ζώα και μελίσσια- είναι τεράστιες, ωστόσο είναι νωρίς για έναν επίσημο απολογισμό.

Το neakriti.gr εκτιμά ότι το πύρινο μέτωπο είναι μήκους 4,5 χλμ. Έχουν καεί εκατοντάδες ελιές, γεωργική και χορτολιβαδική έκταση.

Η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του οικισμού της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για ένα ορεινό μικρό χωριό, έναν οικισμό ζωσμένο από πράσινο και ελαιώνες. Οι κάτοικοι που αποχώρησαν είναι ηλικιωμένοι.