Skip to main content

Σεισμός τώρα 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Φωτ. Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ΕΑΑ

Ένα λεπτό πριν τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και μία δόνηση 4,1 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μία δόνηση 4,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 11.23 π.μ., σήμερα Τετάρτη, εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 2 χιλιόμετρα, ενώ ένα λεπτό πριν τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και μία δόνηση 4,1 Ρίχτερ και 25 λεπτά αργότερα ακολούθησε μία δόνηση 4,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει μαρτυριών στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Είχε προηγηθεί στις 11.11 π.μ. μία ακόμη δόνηση 3,5 Ρίχτερ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 7 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φαλάσαρνα Χανίων, στη δυτική Κρήτη.

Β. Καραστάθης: Πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι δονήσεις είναι το ιδιαίτερα σεισμογενές ελληνικό τόξο και, βάσει αυτών των δεδομένων, η δραστηριότητα στην περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στη συνέχεια.

Όπως σημείωσε, είναι πολύ πρώιμο, ειδικά γι’ αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχουν ζημιές, δεδομένου ότι οι δονήσεις σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο.

Τριπλός σεισμός στην Κρήτη: Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για το μπαράζ δονήσεων

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Άγιο Όρος σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Νωρίτερα, στις 6.29 π.μ., είχε σημειωθεί σεισμός 3,5 Ρίχτερ με επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά του Πατητηριού Αλοννήσου.

naftemporiki.gr