Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι φέρνουν …νωρίτερα τον τρύγο στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Καυτανζογλείου, στην «καρδιά» της πόλης, και αναπτύσσεται σε μια έκταση δύο στρεμμάτων. Η συγκομιδή των δύο λευκών ποικιλιών, μαλαζουγιά και ρομπόλα, ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 9 Αυγούστου, νωρίς νωρίς το πρωί, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ο τρύγος των δύο κόκκινων ποικιλιών, του ξινόμαυρου και του αγιωργίτικου.
Οι υπηρεσίες Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν από το Κτήμα Γεροβασιλείου, με τη συνδρομή του οποίου οινοποιούνται τα κρασιά με την επωνυμία «Γοργόνα», τα οποία δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά διατίθενται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, πως η ώρα του τρύγου έφτασε νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως λόγω της παρατεταμένης ζέστης.
«Ο αμπελώνας αγαπήθηκε πολύ και αγκαλιάστηκε από τους δημότες. Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο από σχολεία, αλλά και από τουρίστες που έρχονται στην πόλη και θέλουν να τον δουν από κοντά», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, καλώντας όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία του τρύγου, που θα γίνει στις 7 το πρωί της Παρασκευής.
Ο αστικός αμπελώνας, που είναι μοναδικός στον ελλαδικό χώρο, δημιουργήθηκε το 2013 και εκτός από τα δύο στρέμματα με αμπέλι, στον χώρο των συνολικά οκτώ στρεμμάτων υπάρχουν επιπλέον 83 είδη οπωροφόρων δέντρων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επισκέπτονται το σημείο έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν από κοντά, να μαθαίνουν και να ξεχωρίζουν τα δέντρα αλλά και τους καρπούς τους.
Σε εξέλιξη εργασίες παρέμβασης
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτό το διάστημα εργασίες παρέμβασης στον αστικό αμπελώνα, καθώς κρίθηκε απαραίτητο από τη δημοτική αρχή του Στέλιου Αγγελούδη να αλλαχθούν οι περιφράξεις που σάπισαν, να τοποθετηθούν δύο μεγάλα κιόσκια για να προσφέρουν σκιά σε όσους επισκέπτονται το σημείο καθώς επίσης και παγκάκια.
Στόχος είναι να γίνει ο χώρος ακόμη πιο ελκυστικός για τους κατοίκους της περιοχής και πιο φιλόξενος για τους επισκέπτες και τα δεκάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης που τον επισκέπτονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.