Skip to main content

Λειψυδρία: «Στέγνωσε» η λίμνη Δοϊράνη

Glomex/ ΕΡΤ

Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει η λίμνη Δοϊράνη, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης χιονοπτώσεων τους τελευταίους μήνες.

Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, η λίμνη έχει χάσει σε βάθος 1,5 μ., με τα νερά να έχουν αποτραβηχτεί από τις όχθες κατά 30-40 μ., σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είχε καταγραφεί ξανά τα τελευταία 15-20 χρόνια.

Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Εμμανουλούδης, δήλωσε ότι η Δοϊράνη θεωρείται αβαθής λίμνη, με αποτέλεσμα αν κατεβεί ακόμη και κατά 2 μ. η στάθμη της, αδειάζει η μισή.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Δοϊράνη επηρεάστηκε από την έλλειψη χιονοπτώσεων, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις μειωμένες βροχοπτώσεις και την υπεράντληση από καλλιέργειες.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για τη λειψυδρία, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να φτιαχτούν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, τα οποία εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 45-55%.

Όπως πρόσθεσε, τα διεθνώς αποδεκτά όρια είναι στο 20%. Είπε επίσης ότι οι απώλειες οφείλονται στο ότι τα δίκτυα είναι παλιά και δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς.

Αναφέρθηκε επίσης σε ατομική κουλτούρα εξοικονόμησης νερού για την οικιακή κατανάλωση, ενώ στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη αλλαγής κάποιων καλλιεργειών, ειδικά σε νησιά που παρουσιάζουν προβλήματα λειψυδρίας.

Διαβάστε επίσης:

Θα πούμε το νερό… νεράκι; Ο συναγερμός για λειψυδρία σε νησιά, η ανησυχία για την Αττική και η υδατική αυτονομία των Λειψών

Περιοχές Natura: Οι βιώσιμες μορφές τουρισμού, τα δυνητικά οφέλη 2 δισ. και τα case studies σε Ελλάδα και εξωτερικό