Skip to main content

Μακρόνησος, Αύγουστος 1922: Εκεί άρχισαν νέα βάσανα και θάνατοι – Το κολαστήριο για τους Έλληνες πρόσφυγες

Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospital records, 1922-1923 (παραχώρηση: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) Μια οικογένεια προσφύγων στο νησί της Μακρονήσου.

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα»

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: Τα αίτια, τον ξεριζωμό, το στέριωμα και τη μνήμη – από κάθε ενότητα επιλέγουμε ένα έκθεμα και μια μικρή ιστορία που το συνοδεύει, ενώ πρωτίστως δίνουμε το ιστορικό πλαίσιο.

Σήμερα, το έκθεμα είναι μια φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Μια οικογένεια προσφύγων στο νησί της Μακρονήσου».

Αφορμή η μαρτυρία του Ιγνάτιου Ορφανίδη από το χωριό Αϊ-Γιαννέτ’ (Αϊ-Έννες) της Άρδασας Αργυρούπολης του Πόντου, ο οποίος την 1η Αυγούστου 1922 αποβιβάστηκε στη Μακρόνησο. Το ξερονήσι απέναντι από το Λαύριο το γνωρίζουν οι περισσότεροι ως τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων και κομμουνιστών, από το 1947 και για περίπου μια δεκαετία. Πριν από αυτό όμως, 25 χρόνια πίσω, είχε χρησιμοποιηθεί ως απάνθρωπο «κέντρο υποδοχής» προσφύγων, Ποντίων και Ασσυρίων.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr