Skip to main content

Φωτιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη εικόνα από το πύρινο μέτωπο – Ολονύχτια μάχη για αντιπυρικές ζώνες

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ

Με το πρώτο φως της ημέρας, αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να ανακόψουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Πισσώνα, στην κεντρική Εύβοια.

Με το πρώτο φως της ημέρας, αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος, με την εικόνα από το μέτωπο να χαρακτηρίζεται βελτιωμένη, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της φωτιάς.

Τη νύχτα, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία εστίασαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος 18 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα).

Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Το προηγούμενο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας  δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς».

Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Κρήτη

Συναγερμός σήμανε τη νύχτα στην Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου.

Αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Τα ξημερώματα οι κάτοικοι είχαν λάβει προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.