Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 1η Αυγούστου

Δείτε ποιους Αγίους τιμά η Εκκλησία

Πέμπτη, 1η Αυγούστου σήμερα, αρχίζει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, γνωστή και ως Νηστεία της Παναγίας.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σήμερα τιμάται η Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Γιορτάζουν:

  • Οι Άγιοι Επτά Μακκαβαίοι, η μητέρα τους Σολομονή και ο διδάσκαλός τους Ελεάζαρος
  • Η Αγία Ελέσα η Οσιομάρτυς στα Κύθηρα
  • Ο Άγιος Τιμόθεος ο Αρχιεπίσκοπος Προκοννήσου ο Θαυματουργός

Οι 7 Μακκαβαίοι

Οι επτά άγιοι μάρτυρες Μακκαβαίοι, η μητέρα τους Σολομονή και ο δάσκαλός τους Ελεάζαρος ζούσαν κατά την εποχή του βασιλιά Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς. Ο Αντίοοχος ήθελε να κάνει τους πάντες να ασπαστούν την ειδωλολατρεία. Τους έταξε δόξες, τιμές και επίγειες απολαύσεις για να καταπατήσουν τον Μωσαϊκό νόμο, αλλά ο Ελεάζαρος αρνήθηκε. Τότε ο βασιλιάς διέταξε να τον ρίξουν στη φωτιά.

Εμπνεόμενα από τη θυσία του γέροντα διδασκάλου τους, τα επτά αδέλφια κράτησαν την ίδια γενναία στάση. Εκείνος διέταξε να τους υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια και να τους θανατώσουν. Η μητέρα τους Σολομονή βλέποντας τον βασιλιά να σκοτώνει τα παιδιά της, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά.

Τα ονόματα των Επτά Μακκαβαίών είναι: Αβείμ (ή Άβιβος), Αντώνιος (ή Αντωνίνος) ,Γουρίας, Ελεαζάρος, Ευσέβωνας, Αχείμ, Μάρκελλος (ή Σάμωνας, ή Εύλαλος ή Μάρκος).

Η Αγία που μαρτύρησε στα Κύθηρα

Η Αγία Ελέσα γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Ο πατέρας της ήταν ένας πλούσιος άρχοντας Έλληνας, ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ελλάδιος. Η μητέρα της Ευγενία, ωστόσο, την έφερε κοντά στο Θεό. Όταν ήταν 14 ετών, η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της προσπάθησε να την παντρέψει με έναν άρχοντα. Εκείνη το έσκασε από το σπίτι της και ασκήτευε σε ένα βουνό των Κυθήρων.

Ο πατέρας της την έψαξε και όταν την εντόπισε, την καταδίωξε. Εκείνη έφθασε στή ρίζα του βουνού που σήμερα ονομάζεται βουνό της Αγίας Ελέσας και παρεκάλεσε το Θεό λέγοντας «σκίσε γη και κρύψε με». Από τη σχισμή που ανοίχθηκε στο βουνό πέρασε και έφθασε στην κορυφή. Όταν κατέφθασε στο σημείο και ο πατέρας της, την αποκεφάλισε. Ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου της.

Ο θαυματουργός επίσκοπος Προκοννήσου

Ο Άγιος Τιμόθεος έζησε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλέων Ιουστίνου του θράκας και του Ιουστινιανού του Μεγάλου. Έγινε επίσκοπος Προκοννήσου, περιοχής που σήμερα λέγεται Μαρμαράς.

Λέγεται ότι έκανε θαύματα. Κάποτε θεράπευσε και την κόρη του βασιλιά Ιουστινιανού από δαιμόνιο. Πέθανε εν ειρήνη.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν σήμερα οι:

  • Ελέσα, Ελέσσα.
  • Εύκλεος, Ευκλεή, Ευκλέα
  • Μάρκελος
  • Σολομονή
  • Κασσάνδρα