Skip to main content

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα «μάχης» και αγωνίας στην Εύβοια

Πηγή φωτ ΙΝΤΙΜΕ

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στην κεντρική Εύβοια καθώς μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (31/7).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία θα βρίσκονται επί ποδός και θα εστιάσουν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

Επιχειρούν 183 πυροσβέστες

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Μαύροι καπνοί έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φτάνουν ακόμη και μέχρι την Αττική.

Μέχρι τώρα εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση των μικρών οικισμών Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.

«Η φωτιά κινείται με ταχύτητα»

Νωρίτερα η δήμαρχος Χαλκίδας, Ελένη Βακά μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «Η φωτιά είναι μακριά από τους οικισμούς, αλλά επειδή τρέχει πολύ γρήγορα, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και προς τα που μπορεί να γυρίσει αργότερα ο άνεμος».

Ενώ πρόσθεσε πως «Επιχειρούν πολλά εναέρια αυτή τη στιγμή. Βέβαια σε μερικά σημεία ο καπνός είναι πολύ πυκνός και δεν μπορούν να ρίξουν νερό. Να φανταστείτε πέρασε η φωτιά και την αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Ανοίγουμε ακόμη και άλλες ζώνες. Εδώ ακριβώς στο σημείο αυτό επιχειρούν μηχανήματα όλα τα σκαπτικά Δήμου και περιφέρειας».

Επιπρόσθετα, «η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι», προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε επίσης

Β. Κικίλιας για την πυρκαγιά στην Εύβοια: Πάνω από 20 εναέρια μέσα θα σηκωθούν με το πρώτο φως της μέρας