Skip to main content

Φωτιά στην Εύβοια: «Είναι μακριά από οικισμούς, αλλά τρέχει πολύ γρήγορα»

Πηγή φωτογραφίας ΙΝΤΙΜΕ, Κώστας Καρατζάς

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο κατάσβεσής της ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η φωτιά είναι μακριά από τους οικισμούς, αλλά επειδή τρέχει πολύ γρήγορα, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και προς τα που μπορεί να γυρίσει αργότερα ο άνεμος», δήλωσε η δήμαρχος Χαλκίδας, Ελένη Βακά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ενώ πρόσθεσε πως «Επιχειρούν πολλά εναέρια αυτή τη στιγμή. Βέβαια σε μερικά σημεία ο καπνός είναι πολύ πυκνός και δεν μπορούν να ρίξουν νερό. Να φανταστείτε πέρασε η φωτιά και την αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Ανοίγουμε ακόμη και άλλες ζώνες. Εδώ ακριβώς στο σημείο αυτό επιχειρούν μηχανήματα όλα τα σκαπτικά Δήμου και περιφέρειας».

Αν ξεφύγει, πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας

Η δήμαρχος Χαλκίδας μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς που είναι πολύ μεγάλο αν ξεφύγει είναι πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας.

«Η φωτιά κινείται με ταχύτητα»

Επιπρόσθετα, «η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι», προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Μήνυμα 112 για εκκενώσεις πέντε οικισμών

Οι φλόγες κινήθηκαν πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις, ενώ απανωτά είναι τα μηνύματα του 112, με το νεότερο στις 5:35 να καλεί τους κατοίκους σε Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να εκκενώσουν προς Χαλκίδα.

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά στην Εύβοια: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις πέντε οικισμών

Συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος καθότι οι δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Δύσκολο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια

Η δυσκολότερη εξ αυτών, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων εξελίσσεται στην Εύβοια, ανέφερε.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Επιπλέουν, συνδράμουν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Πυροσβεστική: 45 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – «Εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή μέρα»