Skip to main content

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά στην Εύβοια: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις πέντε οικισμών

eviathema.gr / eurokinissi
Εικόνα από την πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτι

Ορατοί και στην Αττική οι καπνοί

Μαίνεται η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Κεντρική Εύβοια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι η δυσκολότερη από τις σημερινές, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων.

Εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας, του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου οι ριπές ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Οι φλόγες κινήθηκαν πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις, ενώ απανωτά είναι τα μηνύματα του 112, με το νεότερο στις 5:35 να καλεί τους κατοίκους σε Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να εκκενώσουν προς Χαλκίδα.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα προσπάθησαν να την περιορίσουν στον ορεινό όγκο αλλά οι φλόγες βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μάλιστα απείλησαν να κυκλώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα που βρισκόταν παρατεταμένα για να την αντιμετωπίσουν.

Στις 5 το απόγευμα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους του Αφρατίου, χωριό προς το οποίο κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ εκείνη την ώρα η πυρκαγιά κινείτο με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυγκροτούνταν κοντά στα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν.

Στην περιοχή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις: 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, καθώς και άλλα 2 ελικόπτερα για τον συντονισμό τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”.

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική.

Μήνυμα από το 112

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων, 40 οχήματα, ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα στη περιοχή ενεργούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Κινητοποίηση και στην Ηλεία

Πυρκαγιά ξέσπασε και στον νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της συνδράμουν 50 πυροσβέστττες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, 16 οχήματα, 3 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά στο Καλαμωτό Θεσσαλονίκης

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, μεταξύ του Καλαμωτού και της Νέας Απολλωνίας, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Φωτιά στο Καλαμωτό Θεσσαλονίκης