Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 31 Ιουλίου

Δείτε ποιους Αγίους τιμά σήμερα η Εκκλησία

Τετάρτη, 31 Ιουλίου σήμερα, και σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμώνται ο Όσιος Ευδόκιμος ο Δίκαιος και ο Άγιος Ιωσήφ ο εκ Αριμαθαίας.

Στις 31 Ιουλίου τιμάται και η μνήμη του Αγίου Φρειδερίκου από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν και δεν έχει περιληφθεί στο Ελληνικό ορθόδοξο εορτολόγιο, το όνομα από αρκετούς γιορτάζεται.

Όσιος Ευδόκιμος

Ο Όσιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στη Καππαδοκία στην εποχή του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842 μ.Χ.). Οι γονείς του Βασίλειος και Ευδοκία ήταν πλούσιοι και τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

Ο ηθικός βίος του και η φιλάνθρωπη δράση του εκτιμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος τον διόρισε στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας αρχικά και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με το saint.gr ενώ βρισκόταν στο 33ο έτος της ηλικίας του ο Ευδόκιμος προσβλήθηκε από βαριά σωματική ασθένεια. Όταν παρέδωσε το πνεύμα του στο Κύριο, η χριστιανική κοινότητα βυθίστηκε σε θλίψη και ενταφίασε το τίμιο σώμα του ευλαβώς.

Κατά την Ανακομιδή το Ιερό Λείψανο του Οσίου Ευδοκίμου βρέθηκε «φαιδρόν καί ἀνθηρόν, χαριέστατον μέ ὅλους τούς χαρακτῆρας, μέ τά ἐνδύματα ἀνέπαφα».

Ο Ιωσήφ ο Αριμαθείας

Ο Ιωσήφ της Αριμαθείας ή Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ήταν μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ, πλούσιος και μυστικός μαθητής του Ιησού, που φέρεται να αντιτάχθηκε στη καταδίκη του.

Σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (27:57-60), μετά τον θάνατο του Ιησού ζήτησε από τον Πόντιο Πιλάτο την άδεια να αποκαθηλώσει το νεκρό σώμα του Ιησού από τον Σταυρό, προκειμένου να το προετοιμάσει για τον ενταφιασμό (κηδέψει) στον παραχωρούμενο, από τον ίδιο τον Ιωσήφ, λαξευτό τάφο, πιθανώς οικογενειακό.

Πράγματι η άδεια αυτή του παραχωρήθηκε και με βοηθό του τον Νικόδημο «το Άχραντον Σώμα σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασι εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο», έως την ανάστασή Του. Ο Ιωσήφ αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν σήμερα οι:

  • Ευδόκιμος, Ευδόκιμη
  • Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα, Τζέσικα
  • Φρειδερίκος, Φρειδερίκη.