Skip to main content

Δήμαρχος Ιωαννιτών: Περίπου 1.000 θέσεις κενές στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Για ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα μιλά ο Θ. Μπέγκας

Το πρόβλημα των κενών θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές μετά την ανακοίνωση των βάσεων επισημαίνει ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας. Ειδικότερα, μιλά για συρρίκνωση του φοιτητικού δυναμικού, για άλλη μια χρονιά.

Τα Ιωάννινα, όπως και άλλες περιφερειακές πόλεις, επωφελούνται από τον φοιτητικό πληθυσμό. «Ως δημοτική αρχή, ευαισθητοποιηθήκαμε αντιλαμβανόμενοι ότι οι φοιτητές είναι ένα κομμάτι που τονώνει την τοπική οικονομία και όχι μόνο. Έπρεπε να κάνουμε μια παρέμβαση στα μέτρα των δυνατοτήτων που έχει ο δήμος και στο ποσοστό που του αναλογεί, να συμβάλλουμε σε μια προσπάθεια ανάταξης σε αυτή την κατάσταση, η οποία είναι μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο δήμαρχος Ιωαννιτών.

Τα κενά σε ορισμένα τμήματα

Για περίπου 1.000 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει λόγο ο Θ. Μπέγκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα θα υπάρξει όταν ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Μερικά στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Ιωαννιτών: 

  • Μόλις 23 φοιτητές εισάγονται φέτος στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις 191 θέσεις.
  • Αντίστοιχα, μεγάλη απώλεια υπάρχει και στο Μαθηματικό τμήμα, όπου εισάγονται μόλις 55 φοιτητές.
  • Στο τμήμα Γεωπονίας από 120 θέσεις καλύφθηκαν οι 54.
  • Στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας από τις 198 θέσεις καλύπτονται οι 107.
  • Στο τμήμα Λογιστικής από τις 160 θέσεις καλύπτονται οι 60.
  • Στο τμήμα Μουσικών Σπουδών από τις 137 καλύπτονται μόλις 10.
  • Στο τμήμα Φυσικής από τις 199 καλύπτονται 86.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών χαρακτήρισε το εν λόγω πρόβλημα παραμετρικό, που πλήττει το σύνολο των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας. Μάλιστα, επισημαίνει και την κυβερνητική απόφαση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.